Lingewaal stevent af op beleidsarm jaar

regio • De gemeenteraad van Lingewaal behandelt tijdens zijn vergadering op donderdag 29 juni de perspectiefnota. In het kader van het herindelingsproces met Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal is gekozen om voor 2018 een beleidsarm jaar te hanteren. Dit wordt in het najaar vertaald in een programmabegroting.

Immers: 2018 is het laatste jaar van de gemeente Lingewaal. In 2019 gaat de gemeente op in de nieuwe gemeente West Betuwe. In november 2018 zijn de gemeenteraadsverkiezingen en dan treedt een nieuwe raad aan. Wethouder Govert van Bezooijen: "Die raad heeft straks de vrijheid om nieuwe kaders te stellen en andere accenten te leggen. De begroting van West Betuwe voor 2019 stelt de nieuwe raad vast als een van zijn eerste taken. Met de fusiepartners zullen wij daaraan voorafgaand principiële keuzes maken, alsmede randvoorwaarden en uitgangspunten formuleren."

Voor nu kiest Lingewaal voor 'terughoudendheid'. Van Bezooijen: "Het is niet wenselijk de fusiegemeente te belasten met nieuwe beleidsinitiatieven die een financiële wissel trekken op de toekomst. Die insteek heeft bij de opstelling van deze perspectiefnota centraal gestaan, maar de gemeente gaat niet een jaar lang 'op slot'. We zetten in 2018 stappen op het gebied van de informatiebeveiliging en de bescherming van de privacy. Ook de komst van de Omgevingswet en de nieuwe energietaken die de Omgevingsdienst Rivierenland voor ons uitvoert vragen onze aandacht. We maken een begin met de uitvoering van de afspraak die met KleurrijkWonen is gemaakt om voor iedere kern een gebiedsvisie tot stand te brengen. Asperen komt daarbij het eerst aan bod. Andere projecten, zoals het burgerinitiatief rond de stadswal in Heukelum, vragen om een goede afronding."

De volledige perspectiefnota is te vinden op de website. De vergadering op donderdag 29 juni begint om 20:00 uur.

q www.lingewaal.nl/raadsagenda