• Nieuwe collectie Royal Leerdam Crystal: Crystal icons.
• Nieuwe collectie Royal Leerdam Crystal: Crystal icons. Foto: Royal Leerdam Crystal

Nieuwe collectie: Crystal icons

leerdam • Royal Leerdam Crystal lanceert een nieuwe collectie: 'Crystal icons'. Als eerste verschijnt er een 'Copier revisited'-serie.

Onder de noemer Crystal icons zullen creaties van beroemde glasontwerpers die in het verleden voor de Leerdamse glas- en kristalfabriek hebben gewerkt, opnieuw in productie worden genomen. De meesterglasblazers van Royal Leerdam Crystal trachten daarbij zo dicht mogelijk bij originele ontwerp te komen in een kleurenpallet dat past binnen het hier en nu. De collectie 'Crystal icons' wordt afgetrapt met één van Leerdams grootste iconische ontwerpers, namelijk Andries Copier. Copier (1901-1991) die verbonden was aan de glas- en kristalfabriek van 1914 tot en met 1971 heeft het bedrijf internationaal op de kaart gezet met zijn spraakmakende ontwerpen. Binnen de collectie 'Copier revisited' zullen met name objecten, vazen en schalen worden gemaakt die zowel in houten mallen worden geblazen als uit de vrij hand worden gevormd. De 'Copier revisited'-serie bestaat uit vier vazen en twee schalen die elk in diverse kleuren zullen worden uitgevoerd. De vazen zijn uit de periode 1928-1938 en bevatten de kenmerkende optiekribben en de handgevormde schalen uit dezelfde periode zijn er in verschillende kleurencombinaties.

Sinds 1878 worden er bij Royal Leerdam Crystal op ambachtelijke wijze kunst- en sierobjecten vervaardigd. De reputatie van de glas- en kristalfabriek wordt internationaal gevestigd door beroemde ontwerpers zoals Berlage, Lloyd Wrigt en Andries Copier. Vandaag de dag werkt Royal Leerdam Crystal samen met moderne kunstenaars en ontwerpers zoals Siem van der Marel, Menno Jonker en Peter Bremers.