Hoogstraat vreest opnieuw voor reputatie

leerdam • De Hoogstraat-bewoners die niet direct zijn getroffen door de brand, hadden maandag al veel vragen aan de gemeente over de toekomst van hun straat.

Boosheid was er over de waarschijnlijke oorzaak: een hennepkwekerij. Directe buurman Myron van Es weet het wel zeker. "Als er brand uitbreekt in je pand, kom je er toch zo snel mogelijk heen? De eigenaar hebben we het hele weekend niet gezien." Van Es spreekt hem nooit en had geen signalen opgevangen dat er drugs gekweekt zou worden in het pand. Ook andere omwonenden zeggen dat hen nooit iets is opgevallen.

Behalve dat het rolluik altijd dicht was. Dat geldt voor nog een paar adressen aan de Hoogstraat. "Recht tegenover mij staat een pand al tien jaar leeg. Dat voelt als een risico", zei beeldhouwer Gerard Akerboom, die ook aan de Hoogstraat woont. "Dit is de tweede keer in korte tijd dat er een hennepplantage in onze straat wordt gevonden." De reputatie van de Hoogstraat was jarenlang ronduit slecht, maar de laatste tijd ging het goed. Akerboom is bang dat het imago nu weer achteruit holt. "Kan er niet meer aan preventie gedaan worden?" vroeg hij de aanwezige instanties.

Ron van Zeggeren van de politie legde uit dat hij en zijn collega's niet zomaar ergens binnen kunnen stappen om te kijken wat een eigenaar of huurder uitspookt. "Meld het alstublieft als u iets verdachts ziet, dan kunnen wij een dossier aanleggen. Als we verschillende meldingen hebben van bijvoorbeeld stank, geluid van ventilatoren en verdacht gedrag kan het openbaar ministerie toestemming geven om naar binnen te gaan."

Paul Stift van de Leerdamse ondernemersvereniging stelde voor dat de gemeente regels opstelt voor rolluiken. "Je kunt vastleggen dat een rolluik niet helemaal ondoorzichtig mag zijn, zodat je nog wel kunt zien wat er in een pand gebeurt."

Wethouder Cees Taal, die net als alle andere wethouders en de burgemeester aanwezig was bij de informatiebijeenkomst, beloofde er alles aan te doen om verpaupering te voorkomen. "Mijns inziens moeten we beginnen met het gesprek aangaan met de eigenaren."

Omwonenden spraken verder de hoop uit dat het pand waar de brand begon snel wordt hersteld of gesloopt. Ook daarvoor gaat de gemeente zijn best doen, maar de verzekering van de eigenaar is als eerste aan zet.

Janneke Boogaard