• Martien Jan de Haan van VluchtelingenWerk zet zijn handtekening.
• Martien Jan de Haan van VluchtelingenWerk zet zijn handtekening. Foto: gemeente Leerdam

Samenwerking VluchtelingenWerk

leerdam • Wethouder Bart Bruggeman van de gemeente Leerdam en Martien Jan de Haan van VluchtelingenWerk ondertekenden op donderdag een overeenkomst over de eerste opvang en maatschappelijke begeleiding van statushouders.

VluchtelingenWerk verzorgt dit al jaren en heeft hiervoor de expertise in huis. De al bestaande samenwerking met VluchtelingenWerk wordt hiermee voortgezet. De ondertekening vond direct na afloop van de inburgeringscursus voor statushouders plaats in De Hoeksteen. Naast de statushouders, waren de vrijwilligers van VluchtelingenWerk en andere samenwerkingspartners hierbij aanwezig. VluchtelingenWerk start het traject met een statushouder met een brede intake. Hiermee brengen zij de zelfredzaamheid en de benodigde maatschappelijke begeleiding in kaart. Daarna stellen zij een persoon-lijk ontwikkelplan op, gebaseerd op individuele wensen en behoeften van de statushouder. Naast inburgering is direct ook aandacht voor activering en participatie. Hiervoor werken zij samen met SamenDoen en Avres.

VluchtelingenWerk zet naast individuele coaching ook workshops in, zoals de workshop arbeidsparticipatie en workshop zes leefdomeinen (financiën, wonen, gezondheid, dagbesteding, onderwijs/werk en documenten/rechtspositie). De eerste opvang duurt drie maanden, en de daaropvolgende maatschappelijke begeleiding twaalf maanden. De statushouders worden zo goed mogelijk begeleid in de samenleving. Dit leidt uiteindelijk, zodra mogelijk en indien nodig, naar reguliere ondersteuning en bestaande netwerken.