• De directie van Transfer Solutions en Ilhame El Kafroune zijn blij met de samenwerking.
• De directie van Transfer Solutions en Ilhame El Kafroune zijn blij met de samenwerking. Foto: Nico van Ganzewinkel

Transfer Solutions geeft atlete steuntje in de rug

Ilhame El Kafroune wil goud

In 2011 en 2012 werd ze Nederlands, Europees en Wereldkampioen taekwon-do en in 2015 sleepte Ilhame El Kafroune de World Cup in de wacht. De komende jaren wil de Leerdamse opnieuw vlammen. "Ik wil nog een aantal wereldtitels behalen met als hoogtepunt het WK in 2018 in Buenos Aires." Om haar droom te realiseren, zoekt Ilhame sponsors die helpen de kosten te dragen. Transfer Solutions in Leerdam reikt haar als eerste bedrijf de helpende hand.

Ilhame El Kafroune (28) ging op taekwon-do toen ze vijf was. "Mijn neefs vertelden dat het een stoere sport was. Meisjes kunnen dat niet, zeiden ze. Mijn moeder was het daar niet mee eens en gaf me op. In het begin moest ik wennen. Toen ze gingen vechten, dacht ik: wat doen ze elkaar aan." Later leerde ze dat het bij taekwon-do vooral gaat om zelfverdediging en zelfbeheersing en respect voorop staan. "Nu kan ik me geen leven zonder taekwon-do voorstellen, het is voor mij een leidraad. Het heeft me respect, discipline, zelfvertrouwen en waardigheid gegeven en geleerd dat je leven in balans moet zijn." Ze behaalde grote successen. In 2011 werd ze Nederlands én Europees kampioen, het jaar daarop behaalde ze het wereldkampioenschap. "Ik sprong een gat in de lucht toen ik hoorde dat ik als 'jonkie' voor het EK was geselecteerd. Dat ik kampioen werd, was een nieuwe verrassing. Ik ging daarna onbevangen naar het WK, voelde geen druk. Deelname was al geweldig. Ongekend dat ik opnieuw won." De Leerdamse blijft ondanks haar succes bescheiden. "Ik vind niet dat ik overdreven veel talent heb. Ik ben vooral een keiharde werker en moet het hebben van mijn doorzettingsvermogen. Als je per se iets wil bereiken, lukt het vaak. Als je er maar in gelooft. Dat probeer ik over te dragen op de kinderen die ik lesgeef op sportschool The Champ." In 2014 kon ze haar titel door zware blessures niet verdedigen. "Ik zat maar op die bank. Op een gegeven moment heb ik gewoon mijn pak aangetrokken. Dat voelde al beter." Ze wil de komende jaren alles op alles zetten om opnieuw wereldkampioen te worden. "Ik heb er over gedacht om te stoppen. Het vergt veel van mijn lichaam. Daarnaast ben ik een familiemens: het is zwaar om altijd op pad te zijn. Maar: ik wil nog één keer pieken en mijn laatste droom verwezenlijken." 'The road to Buenos Aires' vergt veel tijd en geld. De Leerdamse is druk met trainen en studeren, geeft zelf ook les in Taekwon-do en werkt in de spaarzame tijd die overblijft bij een zorgverzekeraar. Dat levert onvoldoende geld op om de reis- en verblijfkosten en de kosten van haar coach te betalen. "In totaal gaat het om 8.700 euro. Al mijn spaargeld gaat er aan op." Per brief heeft ze – met een aanbeveling van wethouder Bart Bruggeman - bedrijven in Leerdam en omgeving om financiële steun gevraagd.
Dat verzoek werd als eerste gehonoreerd door Transfer Solutions. Het IT-bedrijf aan de Stationsweg bouwt maatwerkapplicaties met Oracle Techniek, zorgt voor het beheer daarvan en houdt zich bezig met kennisoverdracht. "We hebben grote klanten als ministeries, gemeenten en ziekenhuizen", vertelt directeur Jurgen Duijster. "We zijn voor onszelf begonnen, omdat we niet geloofden in een 'geldgedreven' aanpak. We willen anderen helpen, bedenken oplossingen voor onze klanten en gaan ervan uit dat de winst dan vanzelf komt." Die filosofie wérkt, want het bedrijf groeide van 10 naar 150 werknemers en is daarmee een van de grootste werkgevers van Leerdam. Volgens Duijster werkt Transfer Solutions vanuit een aantal kernwaarden. Naast het leveren van hoogwaardige expertise staat respect voor elkaar, de klanten en de omgeving hoog in het vaandel. "We willen trots zijn op ons bedrijf en blij worden van het werk dat we doen. We hebben de professionaliteit van een groot bedrijf, maar de cultuur van een vriendengroep." Het bedrijf sponsort goede doelen in de derde wereld, heeft een goede doelenpot waar een deel van de bonussen in verdwijnt, zet zich in voor zwakkeren en heeft oog voor het milieu. "Waar mogelijk gebruiken we Fair Trade producten, we beperken de uitstoot van ons wagenpark en gebruiken LED-verlichting." Daarnaast staat sport hoog in het vaandel. Vandaar dat het verzoek van Ilhame in goede aarde viel. "We zijn onder de indruk van het verhaal van Ilhame, van haar integriteit en doorzettingsvermogen. Ze is een identificatiefiguur voor anderen. Wij willen haar steunen en roepen andere bedrijven op dat ook te doen. Misschien kan de gemeente Leerdam nog wat extra's doen." Transfer Solutions schenkt een 'substantieel bedrag' en steunt de sportster ook door aandacht voor haar ambities te vragen. Ilhame is onder de indruk van de sponsoring. "Nu voel ik me helemaal verplicht om wereldkampioen te worden", lacht ze. Duijster: "We gunnen het je van harte, maar voor ons hoef je geen kampioen te worden. Dat ben je al, je hoeft je niet meer te bewijzen." Wel verzorgt Ilhame tijdens de sportdag van het bedrijf een clinic. Duijster: "Dat is de kers op de taart van onze sportdag."