Omwonenden akkoord met lichte horeca, overleg over kubussen

Vaart achter herinrichting Reilinghplein

leerdam • Het college stelt de raad eind deze maand voor 147.000 euro beschikbaar te stellen om de plannen voor het plein en het voorplein bij het station nader uit te werken. Het is nog steeds de bedoeling dat de Nettorama in de Rabobank komt, dat plan is inmiddels losgekoppeld van de herinrichting van het Reilinghplein. B&W hebben Bureau Blad uit Leerdam opdracht gegeven om alle ideeën vorm te geven. "Het is de bedoeling om het Reilinghplein net zo aan te kleden als het centrum. Denk aan het gebruik van natuursteen. Zo krijgt het Anker – de verbinding van het station met Markt en Kerkstraat – duidelijker vorm en ontstaat er een aantrekkelijke looproute", zegt wethouder Teus Meijdam. Inmiddels hebben de omwonenden groen licht gegeven voor de komst van 'lichte' horeca op het plein. "Er wordt gedacht aan de verkoop van broodjes, een uitsmijter, een bak koffie en een biertje. Om acht uur 's avonds zou de tent wat hen betreft dan moeten sluiten", aldus Rein Nieuwboer - voorzitter van de werkgroep die zich bezig houdt met de herinrichting van het plein. Er worden hierover gesprekken gevoerd met een ondernemer.

Kubussen

Over de toekomst van de kubussen - die een flink deel van het plein in beslag nemen - bestaat nog geen duidelijkheid. Verplaatsing is alleen mogelijk met toestemming van kunstenares Marijke de Goey. Die voelt weinig voor het idee om de kubussen op de Lingedijk langs de Glasroute op te stellen. Evenmin is ze enthousiast over het voorstel ze te verplaatsen naar de rand van het plein om zo de wandelroute naar het centrum te markeren. "De kunstenares gaat overleggen met de mensen van Blad. We zijn blij met de positieve contacten. Er ontstaat beweging", zegt Meijdam. Ook de bibliotheek haakt aan. "Er bestaan ideeën voor een nieuwe ingang. Bovendien wil de 'bieb' een gezellig hoekje realiseren met een zitje en mogelijk zelfs een filmscherm." Tegelijk met de opknapbeurt van het Reilinghplein wordt het stationsplein aangepakt. Op de hele Stationsweg geldt straks een maximumsnelheid van 30 kilometer, de bushalte wordt verplaatst en mogelijk komen hier meer parkeerplaatsen. Het is nog steeds de bedoeling dat supermarkt Nettorama gebruik gaat maken van het gebouw van de Rabobank. De begane grond wordt aan de achterkant uitgebreid, boven verrijzen dertien appartementen en vier penthouses. Minder vlot gaan het met de invulling van de ABN Amro. De plannen van een bedrijf voor lifestyle om zich hier te vestigen zijn inmiddels van de baan. De werkgroep gaat samen met Blad op korte termijn aan de slag om meerdere schetsontwerpen uit te werken. Eind 2017 of begin 2018 volgt een inspraakronde. "De inwoners mogen kiezen. Omwonenden, ondernemers, iedereen. Het Reilinghplein is een plein voor de hele stad. Daarom is breed draagvlak belangrijk."

Volgens een eerste schatting is er 1,5 miljoen euro nodig voor de herinrichting van het Reilinghplein, het plein bij het station en de Stationsweg. De gemeente heeft als opstapje nog zo'n 250.000 euro in een potje dat ooit bedoeld was om het stationsplein op te knappen. Als de procedures vlot verlopen, gaat de Nettorama medio 2018 haar plannen uitvoeren. Het jaar daarop – als de supermarkt gesetteld is – zou de herinrichting van het plein kunnen beginnen. "Het moet een aantrekkelijk en functioneel plein worden, een mooie entree van de stad. Mét horeca, maar ook een locatie die aantrekkelijk is voor kinderen. Gezelligheid staat voorop."

André Bijl