• Marjan Alting kijkt er naar uit om in Israël aan de slag te gaan.
• Marjan Alting kijkt er naar uit om in Israël aan de slag te gaan. Foto: Aangeleverd

Nieuwlandse aan de slag bij hulporganisatie ALEH

Marjan Alting voor half jaar naar Israël

nieuwland • Het is niet de eerste keer dat de Nieuwlandse aan de slag gaat om anderen te helpen. In 2013 maakte ze een reis naar Bolivia en Peru waarbij ze zich in Santa Cruz bezighield met de opvang van straattieners en in de krottenwijken van Lima actief was bij de hulp aan een kleuterschool. Twee jaar geleden zette ze zich op Hawaï in voor een project van Jeugd met een Opdracht. "Daar kookte ik voor 800 man, een prachtige ervaring." Bovendien is ze al langer betrokken bij vakantiereizen voor verstandelijk gehandicapten in eigen land.

Ze voelt zich aangetrokken tot die groep. "Ik ben ermee opgegroeid. Mijn broer Cor is gehandicapt. Dat heeft best een stempel op ons gezin gedrukt. Het was niet altijd even gemakkelijk, maar ik heb er veel van geleerd. Ik begrijp ze, heb een bijzonder gevoel voor ze. Ik vind het belangrijk om Gods liefde met de daad uit te delen aan de zwaksten van de samenleving: kinderen en jongeren met een ernstige verstandelijke en lichamelijke beperking. Zij hebben ook recht op een plaats in de maatschappij. Ze mogen zichtbaar zijn. In ons land is dat goed geregeld. In het buitenland kan het zoveel beter. Daar is weinig aandacht voor gehandicapten."

Vacature

Vandaar dat Marjan zich aangesproken voelde door een advertentie in 'Alle Volken', waarin de Gereformeerde Zendingsbond (GZB) vrijwilligers vroeg voor een vacature bij ALEH waarmee de GZB samenwerkt. ALEH is de grootste hulporganisatie in Israël die zorgt voor meer dan 700 baby's, kinderen, jongvolwassenen en volwassenen met een meervoudige - en ernstige handicap. Zowel Joodse als Arabische kinderen worden opgevangen door ALEH. Er zijn vier opvanglocaties: in Jeruzalem, Bnei Brak, Gedera en de Negev. "Ik ga naar Gedera, vlakbij Ashdod in het westen van Israël. Ik ga leuke dingen doen om het leven van die kinderen zo prettig mogelijk te maken. Ik ga met ze wandelen, geef ze te eten, ga spelletjes met ze doen of naar de fitness; van alles behalve echte zorg." Evangeliseren is lastig, omdat ALEH een Joodse organisatie is. "Dat ligt erg gevoelig. Ik moet mijn levensovertuiging meer door mijn daden dan mijn woorden laten zien. Ik hoop dat mensen merken dat ik christen ben en daar vragen over stellen."

Trainingen

De afgelopen periode kreeg Marjan trainingen van de GZB op het gebied van veiligheid en interculturele verschillen. Nu is ze bezig met de laatste voorbereidingen en – vooral – het regelen van de financiën. "ALEH zorgt voor kost en inwoning, Ik moet zelf de reis- en verblijfkosten betalen. Het gaat om ongeveer 4.500 euro. Tot voor kort was ik druk met van alles en nog wat en kwam amper toe aan het inzamelen van geld. Vorige maand schrok ik me een hoedje: hoe moest ik alles voor juli rond krijgen. Gelukkig is – als je het zelf niet meer weet – God aanwezig als een Rots in de branding."

Thuisfrontcommissie

Inmiddels is er in Nieuwland een Thuisfrontcommissie gevormd, onlangs stond ze met een stand op de plaatselijke rommelmarkt en op 1 juli wordt er op het terrein van de firma Baars in Nieuwland een autowasdag gehouden. "Na de zomer staan er meer acties gepland, zoals de inzameling van lege flessen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt." Op zondag 16 juli – een dag voor haar vertrek – wordt er om 9.30 uur in de Hervormde dorpskerk een afscheidsdienst gehouden waarin plaatselijk predikant Van der Stoep voorgaat.

Roeping

Marjan: "Ik kan niet wachten tot het zo ver is. Ik kijk er naar uit om in Israël aan het werk te gaan. Het is misschien een groot woord, maar ik zie het als een roeping. Het werk is niet altijd even gemakkelijk en ik hou niet zo van al die warmte. Maar de drang om dit te doen zit zo diep in me dat ik het niet kan weerstaan." Nadere informatie over het werk van Marjan is te vinden op www.GZB.nl/marjan-alting.

André Bijl