• David Beliën aan het werk in de glasblazerij.
• David Beliën aan het werk in de glasblazerij. Foto: Janneke Boogaard

David Beliën

'Glas mag ook speels zijn'

Worden het glasstadgluurders, glasgluurders, goothutters? De naam van de 'glasgevelbeelden', zoals ze tot nu toe dan maar door het leven gaan, wordt komend weekend bekend. Dan is de officiële aftrap van de internationale glasmanifestatie Cities of Glass én wordt het nieuwe stadsmarketingkantoor aan de Markt geopend.

De eerste twee sculpturen, die Beliën met zijn collega's in de glasblazerij heeft gemaakt, worden bij die gelegenheid geschonken aan de werkgroep Citymarketing Glasstad Leerdam. "Ik had ook al een derde gemaakt, een draak, maar die is per ongeluk verkocht in de winkel van de glasblazerij. Dat is in elk geval een goed teken", lacht Beliën. Om serieus te vervolgen: "Het is mooi om de eerste beelden te schenken aan de gemeenschap, want die draagt ook de glasblazerij en het glasmuseum, in elk geval financieel."

De twee proefobjecten hebben opvallende ogen en heeft hij dan ook gemaakt met optiekwinkel Versluis in gedachten. "Het zou fantastisch zijn als er over een jaar tien beelden aan gevels in de binnenstad van Leerdam hangen, en uiteindelijk misschien wel dertig. Dat het één grote openluchtexpositie wordt", droomt Beliën. Hij loopt al twee jaar rond met het idee om glazen figuren te maken die een link hebben met het pand waar ze aan komen te hangen. Hij werd onder meer geïnspireerd door de 'gootspoken' van Joris Baudoin in de binnenstad van Zaltbommel. Daar is er een succesvolle toeristische route aan gekoppeld. Zo zouden de glasgevelbeelden ook Leerdam wellicht kunnen helpen aan meer bezoekers. Die dan niet langer alleen komen kijken in de glasblazerij om hem en zijn collega's aan het werk te zien, maar ook verlokt worden tot een bezoekje aan de binnenstad. "Dan hebben de ondernemers meer aan het glas dan tot nu toe het geval is", redeneert Beliën, intussen nauwlettend de verrichtingen van zijn collega volgend die hij assisteert bij het maken van weer een mooi glasobject in de blazerij.

Facebook

Het plan kwam in een stroomversnelling toen Beliën in april een berichtje postte op Facebook. De enthousiaste reacties stroomden binnen, van zowel inwoners en ondernemers als de gemeente. Dat was precies de insteek. "Ik wil graag dat dit echt iets van de Leerdammers wordt. Veel mensen boden na dat bericht op Facebook spontaan hulp aan. Dat is ook fijn voor mijzelf, omdat ik me dan kan concentreren op waar ik goed in ben: het maken."

Pokémon

De 41-jarige glasblazer hoopt dat die positieve energie aanstekelijk werkt. "Tot nu toe lijkt het daar gelukkig op. Er is bijvoorbeeld al een idee voor een spel-app à la Pokémon. Wat oudere kinderen kunnen dan in de binnenstad beelden vangen en hoeven zich niet te vervelen terwijl hun ouders in de glasblazerij kijken. Ik vind het mooi als we hiermee kunnen uitdragen dat glas niet alleen cultureel en educatief verantwoord is, maar ook speels en leuk kan zijn."

Struikelblok kan het prijskaartje zijn dat aan zo'n kunstwerk hangt, omdat glaskunst nu eenmaal duur is om te maken. De prijs moet in principe opgebracht worden door de opdrachtgever, meestal de eigenaar van een pand. Een sponsor kan natuurlijk ook. "Je kunt het zien als een heel luxe reclamebord. Doordat het glasmuseum en de gemeente het idee positief hebben opgepakt, wordt de uitvoering in elk geval al goedkoper dan wanneer ik het particulier zou maken." Het glasmuseum steunt het project door capaciteit beschikbaar te stellen in de blazerij.

Beliën wil ook graag collega-kunstenaars en -glasblazers erbij betrekken. "Ieder heeft zijn eigen stijl. Een opdrachtgever kan kiezen door wie hij een gevelbeeld wil laten maken." Het vereist wel veel vakmanschap en creativiteit. "Een vaas of schaal begint altijd met een bel, die je uitspint. Een sculptuur is zeg maar glasblazen 2.0. Een figuur zal vaak uit meerdere delen bestaan. En het moet aan een buitenwand bevestigd worden, dus je hebt te maken met veiligheid en zaken als temperatuurverschillen. Een echte uitdaging."

Meer informatie over het project is te lezen op de facebookpagina Leerdamse Gootspoken Project - waar tot vrijdag nog meegestemd kan worden over de naam - en vanaf komend weekend in het promotiehuis aan de Markt.