Gemeenteraad in Neerijnen beoordeelt gewijzigde plannen

Herexamen voor mestverwerker

haaften • Ten opzichte van de in 2016 afgeschoten biovergister is het plan op een flink aantal punten gewijzigd. Allereerst de locatie. Niet langer vlakbij de rioolzuivering in Tuil, destijds omstreden vanwege de nabijheid van een natuurgebied en een woonwijk, maar langs de Marijkestraat in Haaften, middenin agrarisch gebied.
In het nieuwe concept zien de initiatiefnemers, die zijn verenigd in Stichting Biomassa Hellouw, af van de buitenopslag van mest. De opslag vindt uitsluitend inpandig plaats. Daarnaast zijn er geen plannen meer om bermmaaisel in de mest te verwerken. Door de zuivering met luchtwassers is er rondom de vergister geen sprake van stank. De angst voor explosiegevaar, één van de argumenten die de tegenstanders van de plannen destijds inbrachten, snijdt volgens Noordam geen hout. De vrijgekomen energie wordt niet apart opgeslagen, maar meteen gebruikt om mest in te drogen.

Beeldvormende avond

In het mfc in Haaften is donderdag een beeldvormende avond over de plannen. De stichting heeft haar huiswerk gedaan. Zo moesten de initiatiefnemers de afgelopen tijd de animo voor de biomassacentrale peilen onder boeren die in een straal van twintig kilometer van de Marijkestraat wonen. Hieruit bleek dat zeker veertig agrariërs van plan zijn om hun mest straks naar de nieuwe vergister te brengen. Bij elkaar zou dat gaan om 100.000 kuub, meer dan de helft van de capaciteit die jaarlijks tussen de 150.000 en 200.000 kuub komt te liggen. Gemeente Neerijnen had bepaald dat de vergister voor minstens 80.000 kuub zou moeten draaien op mest uit de directe omgeving.

Handtekeningen

Hierdoor lijkt er voor het nieuwe concept geen vuiltje aan de lucht. Toch zijn Noordam en mede-initiatiefnemers Henk en Kees van Noord nog allerminst gerust op een goede afloop. Met de gemeente was ook afgesproken dat vier omwonenden bij de nieuwe locatie een handtekening van geen bezwaar zouden zetten. De vier krabbels waren nog maar net gezet of één van de omwonenden verklaarde dat hij niet zonder meer met de installatie kan instemmen. "Dezelfde oude bezwaren", moppert Noordam die ervan baalt dat "indianenverhalen" de publieke opinie de afgelopen jaren domineerden. "Stank, ziektes, megafabriek, ontploffingsgevaar. Probleem is dat er bij zulke dossiers snel wordt geluisterd naar mensen die hard roepen, en minder naar inhoudelijke argumenten."

Wat dat laatste betreft wijst Noordam op het feit dat de komst van een biovergister bijdraagt aan de ambitie van de gemeente om in 2030 energieneutraal te werken. Noordam zelf is goed voor 3.000 kuub mest per jaar die hij nu afzet bij mestverwerkende bedrijven die niet zelden in het noorden van het land gevestigd zijn. Hij legt uit: "Doordat ik straks de mest van m'n eigen bedrijf vlakbij kan verwerken, is er sprake van minder vervoersbewegingen. Hier heeft iedereen baat bij. Ook kan ik de vloeibare stikstof die uit mijn mest wordt getrokken direct over mijn land uitrijden. Dat betekent dat ik minder kunststof hoef in te kopen dat wordt geproduceerd uit dure ruwe olie uit bijvoorbeeld Saoedie-Arabië. Al met al een milieuvriendelijk gesloten circuit: boeren brengen hun mest naar een locatie naast de deur en betrekken hieruit meteen de stikstof die ze nodig hebben. Nog afgezien van de kostenbesparing doordat we mest niet honderden kilometers verderop hoeven te brengen."

De installatie kan circa 2.500 huishoudens van groene stroom en 3.000 huishoudens van groen gas voorzien. Door de zuivering van minstens 150.000 ton vocht hoeven er jaarlijks 4.300 vrachtwagens minder ver door de regio te rijden. De verwachte drukte in de Marijkestraat wordt geschat op een kleine veertig vrachtwagens per dag. Gemeente Neerijnen adviseert om de aan- en afvoer van mest alleen op werkdagen tijdens normale werktijden te laten plaatsvinden. Bij groen licht van de gemeenteraad duurt het nog ongeveer twee jaar voordat de installatie er daadwerkelijk staat.

André van der Vlerk