• Thea Zweije:
• Thea Zweije: "Zo strak hoeft het trouwens ook weer niet." Foto: André van der Vlerk

Thea Zweije maakt met Leerdammers weer een muurschildering

'Het mag lekker los en wiebelig'

leerdam • Oranje vloerlamp, grenen kast met paarse en gifgroene handgrepen, blauwe kaarsen, een karpet met een motief van kersenrood en appelgroen. In de ogen van beeldend kunstenaar en tekentherapeut Thea Zweije reflecteren kleuren iemands persoonlijkheid. Terwijl een gebrek eraan iemands karakter daarentegen maskeert. "Het is in veel interieurs soms zo steriel en grijs dat mensen kennelijk deze gecreëerde rust nodig hebben als tegenwicht tegen alle prikkels die ze elke dag moeten verwerken. Dat vind ik heel treurig om te constateren." Veel mensen zouden juist graag meer kleur verwelkomen als ze diep in hun hart keken. Laatst nog kreeg Thea een compliment vanwege de opvallende lichtgroene jas met roze bloemen die ze droeg. "De mevrouw vond de jas zo mooi dat ze zei: had ik maar het lef om dat te dragen."
Thea Zweije staat aan de vooravond van een nieuwe Leerdamse muurschildering: een blinde muur van vijftig vierkante meter aan Het Schavet in de binnenstad. Een project waarbij ze opnieuw het Leerdamse straatbeeld op mag vrolijken met alle kleuren van de regenboog. Dat deed ze eerder al – alleen, met kinderen of met de buurt – bij het fietstunneltje in Schoonrewoerd, een muur in natuurtuin De Lingepunt en een elektriciteitshuis in de Jeekelstraat.

Spiraalvormen

Zo heeft ze het bedacht: een handvol Leerdamse highlights (onder meer de glasfabriek en de historische kerk) in de stijl van Friedensreich Hundertwasser, één van de kunstenaars die door Thea wordt bewonderd. Behalve dat de in 2000 overleden Oostenrijker ook voorstander was van uitbundig kleurgebruik, werd zijn stijl gekenmerkt door een voorliefde voor spiraalvormen en een nadrukkelijke afwezigheid van rechte lijnen. "Als mensen Hundertwasser zien denken ze: dat kan een kind van drie ook, maar dat is ook juist de bedoeling", lacht ze. "Hoewel ik als tekendocent kan zeggen dat de enige lessen die écht moeilijk zijn, de manier van tekenen van Hundertwasser is. Het valt voor veel mensen niet mee om buiten de lijntjes te kleuren."

Los en wiebelig

Bewoners van de Leerdamse binnenstad zijn door Thea en haar stichting Het Hofje van Mevrouw Zweije uitgenodigd om mee te schilderen. Een project met een tweeledig doel: behalve een grijs stukje Leerdam kleurrijker maken ook het creëren van saamhorigheid tussen binnenstadbewoners. Voor de muurschildering trekt Thea de hele zomervakantie uit, ze denkt aan een stuk of drie schildersessies per week. Zo kan iedereen én de camping in Frankrijk of Italië opzoeken én een bijdrage leveren aan haar schilderproject. Om mee te doen is het in de verste verte niet vereist om over teken-, schilder- of ander creatief talent te beschikken. Thea zet zelf in grove lijnen de eerste opzet op de muur waarna deelnemende Leerdammers zich met de kwast kunnen uitleven. "De stijl van Hundertwasser heeft als voordeel dat je niet precies binnen de lijntjes hoeft te kleuren. Klopt het niet helemaal, dan zet je er een extra streep verf bij. Het mag lekker los en wiebelig."

Informatiebijeenkomsten

In het atelier achter haar woning in de Bergstraat 17b houdt Thea maandag 26 juni (vanaf 20.00 uur) en vrijdag 30 juni (10.00 uur) twee informatiebijeenkomsten voor belangstellenden die meer willen weten en/of zich als vrijwilliger aan willen melden. Behalve schilders is Thea op zoek naar handige klussers (stucadoors welkom) die haar in de eerste week van juli willen helpen om de muur aan Het Schavet op te knappen. "In de loop der tijd zijn er veel lagen over elkaar gesmeerd. Hier en daar brokkelt de muur af en zitten er gaten in. Zo heel strak hoeft het trouwens ook weer niet, dat zou tegen de nonchalante stijl van Hundertwasser in gaan."

André van der Vlerk