• De Steendert is een eldorado voor vogels.
• De Steendert is een eldorado voor vogels. Foto: stockfoto

Natuurexcursie in De Steendert

neerijnen • Stroomhuis Neerijnen organiseert dinsdag 20 juni een excursie in natuurgebied De Steendert.

Dit gebied ligt tussen Est en Ophemert, oftewel: vlakbij Stroomhuis Neerijnen. De Steendert bestaat naast een perceel akkerbouw voor een groot gedeelte uit een moerassig landschap. Dat betekent dat het gebied een waar eldorado is voor vogels en planten die van natte omstandigheden houden. Zo leven de blauwborst, kleine karekiet en rietgors er. Ze zijn wellicht te horen en te zien. Het beheer van het natuurgebied is in handen van Staatsbosbeheer.

Ook te vinden in het gebied is de poldermolen waarover molenaar Johan Cahuzak de scepter zwaait. Deze molen stond eerst bij Wadenoijen, waar hij in 1888 werd gebouwd. Tot 1950 draaide de molen daar om de polder droog te houden. Door de komst van de Betuwelijn en vuilstortbedrijf Avri werd ze echter verdrongen. De verhuizing namen een paar maanden in beslag, de poldermolen moest namelijk gedemonteerd worden en weer opgebouwd worden. Na verplaatsing heeft deze molen sinds een jaar een nieuwe bestemming en pompt hij water het natuurgebied in om dat voldoende vochtig te houden. Cahuzak geeft dinsdagavond een rondleiding in de rietgedekte achtkante molen.

De excursie staat onder leiding van ervaren natuurgidsen van IVN. De aanvang is 19:00 uur. Deelname kost vijf euro. De start is niet bij Stroomhuis Neerijnen, maar aan het eind van de Uilenburgse Straat, westelijk van Ophemert.

q stroomhuisneerijnen.nl