Overnachtingshaven in Haaften wordt breder

haaften • Rijkswaterstaat gaat de ingang van de overnachtingshaven in Haaften verbreden. De havenmond krijgt een breedte van 150 meter; nu is dit op het smalste punt nog 110 meter.

Door de beperkte ruimte gebeurt het wel eens dat binnenkomende binnenvaartschepen bij hoog water aan de grond lopen. In enkele gevallen heeft dit de afgelopen jaren geleid tot scheuren in de romp van de schepen. Ook omdat schepen in de toekomst alleen maar groter worden, heeft Rijkswaterstaat om de verbreding verzocht.

Om de ingang van de haven makkelijker bereikbaar te maken moet bijna 4.000 vierkante meter zand worden afgegraven. Hiervoor moet de gemeente Neerijnen het bestemmingsplan aanpassen.

Rijkswaterstaat en buurman Nedcargo (het voormalige Van Uden) op bedrijventerrein Kerkewaard hebben afspraken gemaakt zodat de ontgronding in de haven de plannen van Nedcargo niet in de wielen rijdt. Dit om bijvoorbeeld te voorkomen dat planologische procedures van beide bestemmingsplannen elkaar overlappen. Het logistieke bedrijf wil zijn werkzaamheden in de Kerkewaard uitbreiden. Ook hiervoor moet straks zand worden afgegraven. Rijkswaterstaat is overigens volledig eigenaar van de grond in en rond de haven.

Raad akkoord, geen bezwaren

De raad van Neerijnen ging donderdag unaniem akkoord met het verzoek van Rijkswaterstaat om de havenmond te mogen aanpassen. In de gemeente zijn geen bezwaren tegen de plannen aangetekend. Omvang en capaciteit van de haven blijven gelijk. De dichtstbijzijnde woning bevindt zich op 650 meter afstand.

Veel beroepsschippers maken van de in 1986 geopende overnachtingshaven gebruik. De problemen met aan de grond vastlopende schepen zijn niet nieuw. Al in 2003 waarschuwde mr. Pieter van Vollenhoven als voorzitter van de Raad voor de Transportveiligheid dat de haven een risico vormde voor de veiligheid. Hij wees op het risico van scheuren in bijvoorbeeld olietankers en riep toen Rijkswaterstaat op om actie te ondernemen.