• Een van de voorlopige schetsen van het Leerdam Sport complex.
• Een van de voorlopige schetsen van het Leerdam Sport complex. Foto: Gemeente Leerdam

Voetbalvelden, woningbouw en Brede School bij Leerdam Sport

Plannen sportparken tegelijk in raad

leerdam • De plannen voor het Glaspark Light en het complex van Leerdam Sport worden donderdag 29 juni in de gemeenteraad besproken. "Het wordt een belangrijke avond." Op dit moment ligt er een plan waarbij de accommodatie van Leerdam Sport - en de omgeving - opnieuw wordt ingericht. Er komen drie velden, er staat woningbouw gepland en er is ruimte voor een Brede School.

In maart schoten de leden van Leerdam Sport de plannen voor het Glaspark af. Dat plan hield in dat de rood-witten samen met LRC, hockeyclub HCL en korfbalvereniging Ter Leede/De Jager een nieuw complex op locatie Bruinsdeel zouden gaan bespelen. De achterban van Leerdam Sport voelde niets voor het project en verwezen het met 156-3 naar de prullenbak. De leden waren bang voor de financiële risico's, het verlies van de eigen identiteit en men was niet te spreken over het feit dat men de eigen grond 'om niet' in moest leveren. Bovendien wil een groot deel van de achterban helemaal niet weg uit West.

Al snel besloten de drie andere verenigingen om verder te gaan met een afgeslankte versie van het project: het 'Glaspark Light'. De plannen werden vorige maand aan de leden voorgelegd. Inmiddels is dit plan zover uitgewerkt dat het kan worden besproken in de raad. "Als die akkoord gaat, kunnen we in principe de dag erop aan de slag", zegt sportwethouder Bart Bruggeman. Zo concreet is het plan bij Leerdam Sport nog niet, maar ook de ontwikkelingen daar komen op 29 juni aan de orde.

Het bestuur van Leerdam Sport liet snel na het afschieten van het Glaspark weten zich – in overleg met de gemeente - te gaan concentreren op de verbetering van het eigen sportpark. Bruggeman is blij met de recente ontwikkelingen. "Door het afhaken van Leerdam Sport moesten we een flinke teleurstelling verwerken, maar we zijn weer aan de slag gegaan. Daarbij zijn we opnieuw met Leerdam Sport om de tafel gaan zitten. De situatie bood nieuwe kansen. We hebben daar de ontwikkelingen in de Broekgraaf bij betrokken. We zaten in een impasse, maar ik proef nu zoveel enthousiasme dat ik denk dat we er uitkomen."

Volgens de eerste schetsen voor de herinrichting van het gebied is er - naast drie voetbalvelden – ruimte voor woningbouw. Het gebouw van basisschool Klim Op gaat tegen de vlakte. In plaats daarvan wordt een nieuwe Brede School gebouwd. Het gebied krijgt een 'parkachtige' uitstraling, waarbij ook een wandelpad staat ingetekend. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een van de velden van Leerdam Sport in de toekomst te gaan gebruiken als evenemententerrein. De grond komt in eigendom van de gemeente. Het Glaspark was begroot op 10,2 miljoen euro. De gemeente zou daarvan 9 miljoen betalen, de vier clubs moesten nog eens 1,2 miljoen ophoesten. Na de wijziging van de plannen nam de gemeente zich voor bij het uitwerken van de nieuwe plannen – Glaspark Light en de herinrichting van Leerdam Sport - binnen die 9 miljoen te blijven. Volgens wethouder Bruggeman wordt die 'opdracht' gehaald. "We hoeven voor het Glaspark Light geen grond aan te kopen, wat met vier clubs wel de bedoeling was. We kunnen nu volstaan met de bestaande accommodatie van LRC. Bovendien wordt door het wegvallen van Leerdam Sport het Recht van Ter Leede minder gebruikt dan voorzien. Daarom hoeft de weg niet te worden aangepast, dat scheelt een miljoen." Wel wordt overwogen om het naastgelegen fietspad te verbeteren, onder meer door de aanleg van verlichting. Overigens vergt de uitvoering van de nieuwe plannen toch beduidend meer dan 9 miljoen, maar dat komt door de bouw van de Brede School. Het plan voor de herinrichting van het Leerdam Sportcomplex is nog niet zo ver gevorderd als het Glaspark Light. "Het gaat om een principebesluit dat uitgewerkt moet worden. Maar door het aan de raad voor te leggen, komt er wel duidelijkheid voor alle betrokken partijen."

André Bijl