Provinciekeuze nog eens tegen het licht

regio • Geert Jansen is door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties benoemd als adviseur om te beoordelen of de nieuw te vormen gemeente Vijfheerenlanden echt in de provincie Utrecht moet worden opgenomen, zoals in het herindelingsadvies staat, of toch in Zuid-Holland.

Feitelijk gaat Jansen kijken of er in het proces zorgvuldig is gehandeld. Of de getrokken conclusies juist zijn en of het advies van de provincie Utrecht aan de minister voldoende is. Hij gaat daarom in gesprek met de betrokken partijen. De provincie Utrecht toont begrip voor deze extra processtap van de minister. Gedeputeerde Mariette Pennarts: "Wij vinden dat wij een zorgvuldig afwegingskader hebben gebruikt. Vanuit het toekomstperspectief van de gemeente gezien, heeft de provincie Utrecht een betere propositie voor veel onderwerpen dan Zuid-Holland. Zorgpunten ten aanzien van de provinciekeuze zijn allemaal oplosbaar. Er kan nog lang gewikt en gewogen worden, maar wat de doorslag zou moeten geven in deze situatie, is de bestuurlijke voorkeur van de fuserende gemeenten zelf."

Het herindelingsproces mag geen vertraging oplopen. Uitgangspunt blijft de beoogde fusiedatum van 1 januari 2019. De gemeenten Leerdam, Vianen en Zederik willen gezamenlijk de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden vormen. Daar zijn de gemeenten het over eens. Alleen de provinciekeuze bleef altijd een discussiepunt. Zederik wil in Zuid-Holland blijven, Leerdam en Vianen kozen voor Utrecht. De minister heeft vorig jaar het advies van een interprovinciale commissie gevolgd door een van de betrokken provincies te vragen de herindeling eigenstandig op te pakken. De twee provincies werden het namelijk ook niet eens over de provinciekeuze en vroegen de minister om de impasse te doorbreken. Op verzoek van de minister heeft de provincie Utrecht het proces voortgezet en heeft het in april het herindelingsadvies naar het ministerie gestuurd, met het advies dat Vijfheerenlanden in Utrecht moet liggen. Jansen moet uiterlijk half juli van dit jaar zijn advies geven aan Plasterk.