• Maartje Paumen in actie als captain van het Nederlandse vrouwenhockeyteam.
• Maartje Paumen in actie als captain van het Nederlandse vrouwenhockeyteam. Foto: nl.123rf.com

'Activiteiten naast de sport maken een club'

40 jaar hockey in Leerdam

leerdam • In het charmante clubhuis van Hockey Club Leerdam (HCL) staan nog een paar flessen champagne. Het zijn de overblijfselen van een succesvol competitieslot waarin vijf teams kampioen werden. Je successen moet je vieren, vinden ze bij HCL. "En daarom hebben we besloten ook dit lustrum niet ongemerkt voorbij te laten gaan", vertelt Diederik Schipper. "Sport is heel belangrijk voor een samenleving, maar juist de activiteiten daar omheen maken een club. Dan leer je mensen echt kennen."

Op 24 juni viert de hockeyclub zijn veertig-jarig bestaan. In 1976 vond de Leerdamse huisarts dokter Leon Theunissen dat het tijd werd om een hockeyclub op te richten. Een jaar later was het al zo ver. Zijn schoonzoon is in Leerdam nog keeperstrainer en ook zijn kleinzoon is actief als speler in Heren Jong 1. Volgens Schipper tekent dit de club. "We zijn een echte familieclub waar veel mensen op meerdere fronten actief zijn. We willen onze eigen mensen opleiden om de jeugd te begeleiden. We hebben meerdere jeugdspelers die de jongste jeugd trainen."

Glaspark

Veertig jaar geleden zat HCL al aan de Sportpunt in Leerdam. Begonnen met een houten clubhuis, werd een jaar of vijf later het huidige gebouw neergezet. "We zitten op een mooie plek, maar het is inmiddels wel op", refereert Schipper aan de plannen om in Leerdam een nieuw sportpark te realiseren. HCL gaat samen met de korfbalvereniging en voetbalclub LRC Leerdam voor het Glaspark aan de Bruininxdeelsekade. Schipper: "Dan kunnen we als club weer een flinke stap zetten. We hebben nu maar één veld en zitten in het weekend tjokvol. En een nieuw park heeft sowieso meer aantrekkingskracht op nieuwe leden."

Ondertussen is Bert van der Heiden aangeschoven. Hij vertelt waarom mensen vooral eens bij de club moeten komen kijken. "Onze club heeft voor oud tot jong een prachtig sportprogramma te bieden aan haar leden. We spelen zowel op het veld als in de winter in de zaal. Ook hebben we een schoolcoördinator aangesteld die alle basisscholen begeleidt tijdens clinics op onze club. Kortom: alle jongens en meiden die een teamsport willen beoefenen, zijn van harte welkom. Zeker ook op 24 juni."

Clinic

Op zaterdag 24 juni is het vanaf twaalf uur 's middags tot in de late uurtjes feest. Er staat een wedstrijd van Heren Jong 1 tegen een Old stars team op het programma. Het nieuwe clubtenue wordt onthuld en 's avonds is er een barbecue, waarna de kampioensteams worden gehuldigd. De dag wordt afgesloten met een feestavond waar Marco Kraats zal optreden. Naast de clinics voor de jongste jeugd door vier spelers van Jong Oranje, is het hoogtepunt van de dag de komst van tophockeyster Maartje Paumen. Zij verzorgt een clinic voor de A-, B- en C-jeugd.

"Heel bijzonder", vindt Schipper. "We hebben verteld dat we maar een klein clubje zijn, maar Maartje vond dat absoluut geen probleem. Dat vindt ze juist leuk."

Maarten van Hoogevest