Over tuinieren met de natuur mee

neerijnen • In Stroomhuis Neerijnen is donderdag 1 juni de film 'Paradijs binnen handbereik' te zien. Een documentaire over tuinarchitect Piet Oudolf die zijn met groene creaties wereldfaam verwierf.

Piet Oudolf wordt samen met Henk Gerritsen en Ton ter Linden gezien als de belangrijkste representanten van The Dutch Wave, een stroming in de Nederlandse tuincultuur waarbij het tuinieren vooral mét de natuur mee plaatsvindt, in plaats van er tegenin. The Dutch Wave-aanhangers kijken bij het ontwerp van een tuin dus eerst naar de natuurlijke omstandigheden en bepalen op basis daarvan welke planten hier het beste bij passen. Ook streefden deze ontwerpers naar veel gebruik van vaste planten, eenjarigen, siergrassen en bolgewassen, omdat deze het gehele jaar door te bewonderen zijn. Oudolf is er stellig van overtuigd dat een tuin het hele jaar door interessant moet zijn. Traditionele tuinarchitecten beschouwen de lente en zomer als hoogtepunten van het seizoen. In een interview in NRC Handelsblad zegt hij in 2015 dat hij houdt van planten die "mooi sterven". En: "Bruin is ook een kleur." Later omschrijft hij wat zijn werk voor hem betekent: "Met planten kan ik uitdrukken wat ik denk en voel. Het is mijn gereedschap. (...) Het zijn muzieknoten. Ik bedenk de compositie, ik weet hoe het klinken moet, maar een ander voert het uit."

Documentaire

De documentaire 'Paradijs binnen handbereik' toont Piet Oudolf aan het werk bij verschillende projecten, hij bezoekt ook enkele van zijn parken en tuinen: Battery Park in Manhattan, New York en de Vlinderhof in Utrecht. De documentaire geeft inzicht in de problemen waarmee Oudolf te maken krijgt én toont de kracht van zijn park- en tuinontwerpen,

Ook maakte filmmaker Barbara den Uyl opnames van hem terwijl hij aan het werk is in zijn eigen tuin in Hummelo, ze stelt hem vragen als: 'Waarom houden mensen van bloemen?' en 'Waar komt onze hang naar het Paradijs vandaan?'. Het bekendste werk van Oudolf is zijn ontwerp van de 'Gardens of remembrance' in New York. Deze tuinen herinneren aan de mensen die omkwamen tijdens de aanslagen op 11 september 2001.

Marc Westermann, filmexpert van Stroomhuis Neerijnen, geeft een toelichting op de film. De inleiding begint om 19:30 uur, de film begint om 20:00 uur. Entree is vijf euro, reserveren is niet nodig.