Lingebrug voorzien van gedichten

leerdam • De Lingebrug bij Leerdam is in één klap bijzonder geworden: de vier pijlers zijn aan weerskanten beschilderd met vier verschillende gedichten, goed te lezen vanaf zowel het water als de wal.

De werkgroep Kunst in de Buitenruimte sprak zich er destijds al lovend over uit, en na zeven jaar is het initiatief van beeldend kunstenaar en dichter Hestia Peek (38) dan nu toch gerealiseerd. "En volkomen terecht", volgens werkgroepslid en muzikant Rob Witteveen. Kink in de kabel vormde het onzekere lot van de brug: moest die gerenoveerd of zelfs vervangen worden? Gemeente Leerdam heeft met betrokken partijen na onderzoek nu besloten tot alleen een eventuele aanpassing aan het brugbovendek.

Oom van de dichter, Helmut Lentink (58), nam de uitvoering voor zijn rekening. Het was nog niet altijd zo gemakkelijk, vertelt hij. "Omdat het beton een grofkorrelige structuur heeft, sijpelde er weleens wat verf tussen de folie door, maar dat heb ik later goed kunnen bijwerken door er een penseeltje wit langs te trekken." Bijna een week lang heeft hij er non-stop met plezier aan gewerkt. "Heerlijke ambiance hier, met al die watervogels om me heen."

Positieve aandacht

Leerdam is zo'n vijfenveertig kunstwerken in de openbare ruimte rijk en de Lingebrug is daarbij een opvallende aanwinst, vindt wethouder kunst en cultuur, Cees Taal. "Wij zijn er van overtuigd dat het kunstwerk 'De Lingebruggedichten' tot veel belangstelling en positieve aandacht zal leiden."

Hestia raakt vaak geïnspireerd door kano- en wandeltochten. "De natuur blijft een onuitputtelijke inspiratiebron voor mij." Ze bracht tot nu toe vier poëziebundels uit in eigen beheer. De Lingebruggedichten, die beide kanten van de brugpijlers sieren, komen uit haar eerste bundel 'Spelevaren – kanogedichten'.

De Lingebruggedichten worden officieel onthuld door wethouder Taal op zaterdag 27 mei a.s. om 13:30 uur. Locatie: Veerstoep in Leerdam.

Levien Vermeer