• Groundsman Henk Verbruggen geflankeerd door Marie Louise Roelofsen (links) en Nienke Grosse Hamberg.
• Groundsman Henk Verbruggen geflankeerd door Marie Louise Roelofsen (links) en Nienke Grosse Hamberg. Foto: André Bijl

Zaterdag 17 juni is er een grote feestdag voor (oud)-leden, donateurs en belangstellenden

Tennis Club Leerdam viert 50-jarig jubileum

leerdam • De 'roots' van de TCL liggen aan de Lingedijk. Op twee gravelbaantjes tegenover het Glasmuseum sloegen leden van de personeelsvereniging ooit een balletje. "Het waren vooral leidinggevenden. Het was een heel andere tijd. De sport ging nog door het leven als 'tannis' en werd voornamelijk beoefend door de elite. De tenues waren smetteloos wit, er werd gespeeld met houten rackets en naast gravel was nauwelijks een andere ondergrond mogelijk", vertellen voorzitter Peter Dikkerboom en Marie Louise Roelofsen, Nienke Grosse Hamberg, Leo Verweij en Ruud Sturkenboom van de jubileumcommissie.

Rond 1967 waren de gravelbaantjes langs de Linge in verval geraakt. Een paar tennisliefhebbers vroegen aan de directie van de Glasfabriek of ze de banen mochten gebruiken. In de jaren daarna groeiden ze uit tot de thuishaven van TCL. "We kregen ze voor niks in bruikleen, we zorgden wél voor het onderhoud. Er stond een klein clubgebouw zonder toilet. Als er feesten werden gegeven, maakten we gebruik van de voorziening van de roeivereniging. Een prachtige tijd." TCL groeide aan de Lingedijk uit haar jasje, zodat in 1983 de overstap naar de Industrieweg volgde waar de vereniging nu over zes banen beschikt. De gemeente pleitte voor de aanleg van gravelbanen, maar de club koos voor kunstgras. "Heel revolutionair. Er waren nog maar een paar verenigingen in Nederland die daarop speelden. En het lag in Sportcentrum Papendal." Het bleek een ongelukkige keuze. "Kunstgras was in die tijd nog zes keer niks. Bovendien hadden we de verkeerde leverancier uitgezocht. Die maakte fouten tijdens de aanleg. Toen we gingen spelen, werd de belijning er finaal uitgelopen." De schade kon gelukkig worden verhaald op de aannemer.

Het onderhoud van het complex en de banen is al jarenlang in de vertrouwde handen van 'groundsman' Henk Verbruggen (77). "Officieus doe ik dit werk nu 32 jaar, 28 jaar geleden ben ik officieel door het bestuur gevraagd", vertelt de schalkse Leerdammer. "Ik ben hier de Haarlemmerlolie. Ik hou de banen bij, zorg dat het complex netjes blijft en verricht reparaties. Ik veeg de banen met een zware borstel, zodat het vuil los komt. We hebben een prachtig park met veel bomen. Maar dat betekent wel dat er in de herfst veel blad geruimd moet worden. En in de winter veeg ik de sneeuw weg. Ik ben bijna elke dag op het complex. Voor mij is het een uitlaatklep. Ik ben full-time mantelzorger. Dit leidt de aandacht af." Verbruggen benadrukt dat hij destijds een aardig balletje kon slaan. "Ik was een begenadigd talent, ooit rookie of the year", grijnst hij. "Maar nu kan ik op deze manier mijn ei kwijt." Hij waakt over 'zijn' complex. En is vol lof over de ruim 400 leden van de vereniging. "Ik heb in al die jaren maar sporadisch iemand vermanend toe hoeven spreken. Een enkele keer een volwassene en heel af en toe wat kinderen. 'Ik word heel verdrietig van je', zeg ik dan. Maar dat gebeurt zelden. Ik heb veel vertrouwen in de jeugd." Sinds 2005 heeft de vereniging een eigen clubgebouw. Daarvoor was men 'gast' in de Glasbal. Verbruggen: "In die tijd waren de uitbaters regelmatig weg. Ze zeiden: 'jij bent er toch'. Ik was zo'n beetje de 'directorico technico' van de Glasbal. Op een zaterdag heb ik het bestuur gebeld en gezegd: we moeten een eigen clubgebouw hebben. Toen is het balletje gaan rollen. We hebben het gebouw voor 99,99% met eigen mensen neergezet. Een gouden greep. Het clubgevoel is vergroot. Iedereen voelt zich bij het complex betrokken en houdt het netjes. Ik haal nog geen zak vuil per jaar op. De leden kunnen het hele jaar op onze all weatherbanen tennissen. Alleen niet met 'opdooi'. Dan kunnen de banen beschadigd raken en wordt er niet gespeeld. Daar gaat maar één man over en dat ben ik. Iedereen houdt zich daar aan. Tennissers zijn lui en 'pakken' het liefst de dichtstbijzijnde baan. Daardoor slijt baan 1 harder dan de andere. Ik geef het bestuur gevraagd en ongevraagd advies. Meestal wordt daarnaar geluisterd. Daarom hangt er nu een bordje met het verzoek om baan 1 zoveel mogelijk te ontzien."

De Tennis Club Leerdam is 50 jaar oud, maar heeft de toekomst voor zich. Vorig jaar investeerde de club in led-verlichting en 102 zonnepanelen. "Dat betaalt zich nu uit. Over een jaar of zeven, acht zijn er nieuwe banen nodig. Daar zijn we nu voor aan het sparen. Bij ons staat de gezelligheid voorop. We zijn niet prestatiegericht, maar we focussen ons wél op de jeugd. Voor die groep hebben we een apart beleid én een jeugdselectie. Daarnaast doen we er alles aan om nieuwe leden te werven. Landelijk lopen de ledenaantallen terug, wij blijven stabiel." Heel TCL kijkt uit naar de viering van het jubileum. "Het dubbeltoernooi voor senioren zit vol, men kan zich nog wel opgeven voor de feestavond." Alle informatie over de jubileumactiviteiten en de exclusieve jubileumaanbieding is te vinden op de website.

q www.tcleerdam.nl