Vianen krijgt zonovergoten Sleepbootdagen

vianen • De Nationale Sleepbootdagen barst donderdag 25 mei weer los in Vianen. De opening is op Hemelvaartsdag om 12:30 uur in de Grote Sluis. Een greep uit het programma.

De Nationale Sleepbootdagen vindt om het jaar plaats in Vianen. Tijdens het driedaagse evenement komen honderden sleepboten naar de vrijstad, bezoekers kunnen deze schepen bewonderen. Vlaggenschip van de Nationale Sleepbootdagen dit jaar is de Christiaan Brunings. De ijsbreker is een varend monument, normaal te bewonderen aan de steiger van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Het schip is als ijsbreker gebouwd in 1900 in opdracht van Rijkswaterstaat. Met de voor die tijd luxe inrichting deed het ook dienst als directieschip. Het schip is vernoemd naar Christiaan Brunings, een Nederlands waterbouwkundige, die wordt gezien als de grondlegger van Rijkswaterstaat.

Kermis

Maar naast de vele sleepboten en de Christiaan Brunings zijn er tal van andere (voornamelijk) nautische activiteiten. Zo is de Vloot- & Roadshow van de Koninklijke Marine aanwezig met het duikvaartuig Argus. Op Sluiseiland is er alle drie de dagen een grote nautische markt en op de Voorstraat is er donderdag en zaterdag een braderie en vrijdag een grote brocante- en antiekmarkt. In Stedelijk Museum Vianen beleeft de expositie '1.000 jaar riviervaart op de Lek' donderdag haar opening. Op het evenemententerrein is er op alle drie de dagen van 12:00 tot 22:30 uur een kermis. Kinderen kunnen sowieso hun lol op tijdens de Sleepbootdagen, ze kunnen namelijk hun kapiteinsdiploma halen door een echte en spannende vaart te maken met een tankerschip (modeltankerschip, wel te verstaan). Het schip ligt in een waterbassin van zeven bij negen meter.

Er is ook voldoende muziek tijdens het evenement. Op Hemelvaartsdag is er om 20:00 uur een groots concert in de Grote Kerk met medewerking van jeugdorkest Viva Musica, popkoor Koffer en Tim Kerssies. De toegang gratis. En Kleintje Pils geeft vrijdagavond een spetterend optreden vanaf een sleepboot tijdens de avondvaart, vanaf ongeveer 21:00 uur bij de Grote Sluis. Tot slot is er vrijdagavond een gratis tentfeest op Sluiseiland vanaf 21:00 uur met medewerking van de 538 Dj's On Tour. Het volledige programma is te vinden op de website.

q www.nationalesleepbootdagen.nl