• Een glasblazer aan het werk.
• Een glasblazer aan het werk. Foto: 123rf.com

Nieuwe glasmanifestatie aanstaande

leerdam • Het Nationaal Glasmuseum organiseert samen met de gemeente Leerdam, Royal Leerdam Crystal, KunstFort Asperen, De Oude Horn en de eigen Glasblazerij vanaf zaterdag 24 juni 'Cities of glass', een manifestatie gevolgd door verschillende tentoonstellingen, waarin glas en kristal als materiaal voor kunstenaars en ontwerpers centraal staat.

'Cities of glass' vindt zijn oorsprong in 'Glas 86', de manifestatie in Leerdam die ruim dertig jaar geleden glas en beeldende kunst onder de aandacht bracht. Hoewel er veel is veranderd, is de noodzaak om zowel kunstvorm als techniek op de kaart te zetten nog even urgent, vinden de organisatoren.

Tijdens de manifestatie werken gerenommeerde ontwerpers en kunstenaars als Berend Strik, Scholten & Baijings, Zoro Feigl en Anne Wenzel met meesterglasblazers uit Nederland, Italië en Tsjechië. Doel is om deze generatie makers te inspireren met de vele facetten van het Leerdammer, Boheemse en Venetiaanse glasambacht. Hun verrichtingen zijn tijdens de manifestatie van dichtbij te volgen.

De objecten die voortkomen uit deze bijzondere samenwerking staan vanaf donderdag 8 juli in KunstFort Asperen. Ook in het Nationaal Glasmuseum zijn in het kader van de glasmanifestatie drie tentoonstellingen te zien: Cities of glass: glas uit Venetië, Nový Bor en Leerdam; Bernard Heesen – Van Kleurenpracht tot Pronkbokaal en A.D. Copier – Lino Tagliapietra. Tijdens 'Cities of glass' zijn er daarnaast veel publieksactiviteiten. Glasblaasdemonstraties, glasworkshops en symposia geven bezoekers content en context, maar ook de kans om zelf aan de slag te gaan.