• Op dit moment bezoeken 26 peuters Mattanja.
• Op dit moment bezoeken 26 peuters Mattanja. Foto: Aangeleverd

Mattanja op zoek naar nieuwe leidsters

leerdam • De toekomst van Peuterspeelzaal Mattanja in Leerdam staat op losse schroeven. Om het voortbestaan van de peuterspeelzaal veilig te stellen, is de oudercommissie op zoek naar nieuwe leidsters en een nieuw onderdak.

Mattanja is een christelijke peuterspeelzaal met de daarbij behorende normen en waarden. "Al zijn alle peuters – ongeacht hun achtergrond – natuurlijk van harte welkom bij ons. We bestaan 24 jaar. Mattanja is sinds 2014-2015 ondergebracht in stichting KOPSZ. Deze stichting is onderdeel van stichting LOGOS, voor protestants christelijk onderwijs in Gorinchem, Leerdam en Lingewaal. We zijn destijds klein begonnen en van lieverlee groter geworden. Er komen nu 26 kinderen in de leeftijd van tweeënhalf tot vier jaar. En dat aantal groeit gestaag", vertelt Mariëlle de Stigter, één van de leden van de oudercommissie. De peuters zijn voor het grootste deel afkomstig uit Leerdam en worden door enthousiaste (deels) gediplomeerde vrijwilligers opgevangen op dinsdag- en vrijdagmorgen. Ondanks de gestage groei van het aantal peuters dreigt Mattanja op korte termijn in de problemen te komen. "De afgelopen jaren zijn we gehuisvest in één van de lokalen van christelijke basisschool De Klimop in Leerdam-West. Vanwege het ingaan van de zogenaamde 'Harmonisatiewet' heeft het bestuur van LOGOS/KOPSZ besloten uiterlijk per 1 januari 2018 te stoppen met speelgroep Mattanja. De Harmonisatiewet vraagt van peuterspeelzalen dat ze professioneler worden. Peuterspeelzalen worden gelijk gesteld met kinderdagverblijven. Nu draaien we deels nog op vrijwilligers. Dat moeten allemaal betaalde krachten worden. Bovendien gaan de kwaliteitseisen omhoog. We onderzoeken nu hoe we dat allemaal het best kunnen regelen, met wie we daarvoor kunnen samenwerken en welke organisatie of instelling de benodigde kennis in huis heeft."

Het bestuur van LOGOS wil terug naar de 'kern' van haar activiteiten en zich weer primair richten op het basisonderwijs. "Tot december van dit jaar kunnen we nog terecht bij de school, daarna stopt LOGOS/KOPSZ met het in stand houden van Mattanja in De Klimop. Daardoor is de toekomst van Mattanja onzeker geworden. Heel jammer. Mattanja is uniek in Leerdam, zeker gelet op onze identiteit. Op het peuterwerk van de Calvijnschool na zijn we de enige christelijke peuterspeelzaal." Vandaar dat de oudercommissie hard werkt aan een 'doorstart'. Er is contact met de gemeente en kerkgenootschappen en er wordt onderzocht onder welke paraplu Mattanja het beste verder kan gaan.

Daarnaast heeft Mattanja nog een ander probleem. Vanaf augustus 2017 ontstaat er een tekort aan leidsters om de peutergroep draaiend te houden. "Daarom zijn we als oudercommissie op zoek naar tenminste vier leidsters om onze peuters goed op te kunnen vangen", zegt De Stigter. "Op die manier willen we de ouders snel zekerheid bieden dat we in ieder geval tot het einde van het jaar doorgaan. Dat geeft ons meteen een half jaar extra de tijd om nieuw onderdak te zoeken en te werken aan een doorstart en een verdere groei van Mattanja." En dat is belangrijk, benadrukt De Stigter. "Onze peuterspeelzaal voorziet in een behoefte. We hopen echt dat we dit mooie werk voort kunnen zetten."

Belangstellenden kunnen voor vragen en ideeën reageren via oc-mattanja@outlook.com.