Afbeelding
Foto: aangeleverd

Werkconferentie over integratie

geldermalsen • Ruim honderd mensen namen dinsdag deel aan de werkconferentie statushouders in De Pluk in Geldermalsen. Doel: ideeën bespreken die zorgen voor een meer geïntegreerde aanpak van de integratie van statushouders in de regio.

De deelnemers aan de werkconferentie waren afkomstig uit acht gemeenten uit de regio Rivierenland, Divosa, Vluchtelingenwerk, Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), GGD en Werkzaak Rivierenland. Er werd niet alleen over statushouders gepraat maar juist ook mét hen. Enkele statushouders namen deel aan de voorbereiding en de conferentie zelf door hun ervaring met en beleving van de ontvangen ondersteuning te delen. Statushouders ontmoeten veel organisaties die ieder een deel van hun vragen beantwoorden en of problematiek helpen oplossen. Tijdens de werkconferentie is gekeken waar partijen de samenwerking kunnen versterken. Per gemeente of deelregio, zoals bijvoorbeeld de Bommelerwaard, is kritisch gekeken naar de mate waarin het aanbod aansluit op de vraag van de statushouder, wat nu gemist wordt en hoe dit beter kan. Daarbij is ook meegenomen welke kennis er bij welzijnsorganisaties, sociale wijkteams, huisartsen, huisartsassistenten, kerken en scholen is en hoe deze kennis gedeeld kan worden.

Organisaties kwamen tijdens de werkconferentie tot een aantal concrete plannen: er komt meer voorlichting over gezondheid, de begeleiding naar opleiding moet verbeterd worden en ook komt er een dagbestedingsprogramma met acht statushouders die op kamers wonen en heel graag aan het werk willen.