De g-krachten van de Beesdse mart

beesd • Beesd is vrijdag 9 juni van 09:00 tot 13:00 uur geheel in de ban van de jaarmarkt, oftewel: de Beesdse mart. De Voorstraat, Kerkstraat, Middenstraat en Beukenstraat transformeren dan tot één langgerekte marktstraat met meer dan honderdtwintig stands.

Er zijn dit jaar veel internationale en oud-Hollandse lekkernijen, maar ook veel leuke items voor huis en interieur, speelgoed en ander leuks voor kids, hippe kleding, sieraden, zonnebrillen en wellness- en lifestyle-artikelen op de kop te tikken. Natuurlijk vinden vele Beesdse organisaties ook hun plekje op de jaarmarkt. Onder meer de organisatie van de Vakantie Spelweek Beesd en het Robert Mars Toernooi presenteren zich, ook voetbalvereniging Beesd is van de partij.

Eckelboom

De kermis is onlosmakelijk aan de jaarmarkt verbonden. De familie Eckelboom verzorgt al honderddertig jaar de dit evenement in Beesd. Hans Eckelboom zorgt ook dit jaar dat er voor iedereen een leuke attractie is. "Het organiseren van de kermis is voor mij hobby", vertelt hij. "Mijn zaak wordt gevormd door de attracties." Op de kermis gaat hij zelf niet in attracties, tenzij hij een nieuwe attractie test. "Wij weten meteen of er swing zit in een attractie. Een attractie moet bepaalde g-krachten hebben. Je moet het voelen rammelen in je buik, zonder dat je er misselijk van wordt. Daar komen de mensen voor terug."

Op de Beesdse kermis is dit jaar iets minder ruimte dan voorheen. Daardoor zijn er twee grote attracties minder. Menig buik zal gaan rammelen in de Parajump, de vliegende bank. Nieuw is de Vulcano, een snelle rups, en het spel Cosmics. Natuurlijk zijn er ook de bekende schuif- en grijpspelletjes, de botsauto's, de suikerspinnen- en snoepkraam, de schiettent en de bungee trampolines.

De Beesdse kermis is open op donderdag 8 juni van 16:00 tot 23:00 uur, op vrijdag 9 juni van ongeveer 09:00 uur tot 02:00 uur 's nachts en op zaterdag 10 juni van 13:00 uur tot 02:00 uur 's nachts.