Leefbaar Geldermalsen verandert naam in Leefbaar West-Betuwe

'Politiek geen steek veranderd'

geldermalsen • In twintig jaar is de politiek geen steek veranderd, zegt Jos Rietbergen, tussen 1994 en 2002 VVD-fractievoorzitter in Geldermalsen en daarna vier jaar wethouder. Coalitiepartijen dicteren de koers. De machthebbers zijn tot op het arrogante af doof voor de argumenten van oppositiepartijen en negeren het onderbuikgevoel van de burger. Dat was al zo toen Rietbergen een groentje was in de politiek. Dat is nog steeds het geval anno 2017, nu de voormalige VVD'er zijn in 2014 opgerichte Leefbaar Geldermalsen steviger in de markt zet. "Na zo'n lange tijd weet je hoe de hazen lopen. Bottom line is het Den Haag dat alles voorkauwt. Terwijl je maar even sfeer hoeft te proeven op een dorpsavond om erachter te komen wat burgers écht willen: een eerlijk en transparant bestuur. Ze weigeren zich iets door de strot te laten duwen."

Strategische zet

Leefbaar Geldermalsen gaat voortaan door het leven als Leefbaar West-Betuwe, bewust mét koppelteken, zoals het volgens Rietbergen hoort. Een strategische zet die mag worden gezien in het licht van de aanstaande fusie tussen de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal, maar die ook voorsorteert op de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Rietbergens boodschap aan iedereen in de nieuwe gemeente: sluit je bij ons aan.

Die boodschap is niet in de laatste plaats gericht aan alle raadsleden in het GNL-gebied. "Tel je het aantal raadsleden in de drie huidige gemeenten bij elkaar op, dan kom je op meer dan vijftig. In de nieuwe raad is plek voor slechts 29 raadsleden. Dat betekent dat er meer dan twintig gaan afvallen. Als het bij ons in de kraam past, zijn ze van harte welkom."

Geen fusie

In het nieuwe GNL-gebied zijn momenteel vier lokale partijen actief. Behalve Leefbaar ook Dorpsbelangen (Geldermalsen), Gemeentebelangen Neerijnen (GBN) en Voor Neerijnen. De politiek in Lingewaal wordt uitsluitend bepaald door landelijk opererende partijen - Rietbergen verwacht vooral hier hoge ogen te gaan gooien. Maar ook in Neerijnen valt volgend jaar iets weg te snoepen van het Leefbaar-electoraat nu één van de twee lokale partijen, Voor Neerijnen, heeft laten weten niet mee te zullen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. "Hoeveel lokale partijen zullen levensvatbaarheid hebben in de nieuwe gemeente? Hooguit één of twee? Wij hebben de pretentie om groot te worden. Het zou misschien verstandig zijn om te fuseren, maar daarvoor moeten partijen bereid zijn om over hun eigen schaduw heen te stappen. Ik zie dat eerlijk gezegd niet zo snel gebeuren."

Her en der in het nieuwe verzorgingsgebied voert Rietbergen gesprekken, bijvoorbeeld om capabele kandidaten op de kieslijst te krijgen. Dat hoeven niet per se politici te zijn die al een lokale partij aanhangen. Ook volgelingen van landelijke partijen die zich achter de oren krabben en toch de voorkeur geven aan het lokale gedachtegoed, zijn volgens Rietbergen van harte welkom. "Het Leefbaar-verhaal speelt sterker dan ooit. Ik ben zelf afkomstig van de VVD en ook Gijsbert van de Water heeft een VVD-verleden. Jan van de Broek, hij maakte de overstap als fractievoorzitter van de PvdA. Het is niet raar dat raadsleden zich gaan heroriënteren en erachter komen dat vooral een lokale partij soelaas biedt, zeker als blijkt dat een kern tekort komt en ten onder dreigt te gaan. Er is geen partij die beter opkomt voor lokale belangen als wij."


André van der Vlerk