• Het nieuwe fietslabyrinth werd meteen in gebruik genomen.
• Het nieuwe fietslabyrinth werd meteen in gebruik genomen. Foto: Adrie van Kuilenburg

Nieuw elan Vrienden van Avondlicht

herwijnen • "Het is belangrijk om de bewoners leuke dingen te laten doen en hun leven waar mogelijk te veraangenamen." De Stichting Vrienden van Avondlicht heeft sinds kort een nieuw bestuur dat met nieuw elan aan het werk is gegaan. "We doen het niet voor onszelf, maar voor de bewoners."

De stichting bestaat al vanaf 1989. "Er worden zaken aangeschaft voor de bewoners die niet vergoed worden door de overheid", leggen Jilis van Kuilenburg, Henk van Wijgerden, Hermien Rijkse en Teunie van Leersum uit. Alle vier zijn ze op de een of andere manier al jarenlang betrokken bij het woon- en zorgcentrum in Herwijnen en hebben 'hart' voor de zaak. "Het werk van de 'Vrienden' was een beetje doodgebloed. Er werden nieuwe mensen gevraagd. Dan kun je geen nee zeggen. Vanuit onze achtergrond kunnen we samen wat voor de bewoners betekenen. Het is prachtig om dit werk nieuw leven in te blazen." In het verleden zorgden de 'Vrienden' onder meer voor de aanschaf van een nieuwe piano voor de grote zaal, een televisiescherm en een duo-fiets waar de bewoners mét een begeleider mee op pad kunnen. "Daar wordt veel gebruik van gemaakt. Bij de eerste mooie dag staan de liefhebbers in de rij. Heerlijk om samen een rondje te maken."

Vorige week werd een gloednieuw fietslabyrinth aangeboden. De bewoners maken op een hometrainer met elektrische ondersteuning een rit die ze op een groot scherm kunnen volgen. "We hebben tot nu toe achttien locaties: steden in de omgeving zoals Leerdam, Gorinchem en Tiel, maar ook Utrecht of Volendam. Ze kunnen ook een tochtje maken op de Hoge Veluwe of in het buitenland, zoals New York. We hebben het labyrinth een tijdje op proef gehad. Een van de bewoners was nog nooit in Volendam geweest en reed daar nu toch rond. Prachtig! Je moet blijven trappen, anders kom je niet verder. Dat is het mooie van het apparaat: bewoners blijven in beweging en het zorgt voor nieuwe prikkels en belevenissen. De bewoners vinden het schitterend. Na de proefperiode kregen we vaak de vraag: wanneer komt-ie nu echt? En nu staan ze in de rij om er gebruik van te maken." De investering werd mogelijk door het geld dat bijeengebracht werd door de donateurs van Avondlicht en twee grote giften, ondermeer van Stichting Fonds Leyenburg 2000.

Het nieuwe bestuur van de Vrienden van Avondlicht gaat de komende tijd verder aan de slag om de naamsbekendheid te vergroten en donateurs te werven. "We zijn bezig met een sponsoractie van bedrijven in de regio. Giften zijn fiscaal aftrekbaar, dus we hopen dat er zoveel mogelijk geld binnenkomt. Leuke extraatjes voor de bewoners blijven nodig. Bovendien krijgt Avondlicht elders in Herwijnen een nieuwe afdeling met een binnentuin. Die moet ook weer ingericht worden, dus we blijven actief."

q www.vriendenvanal-h.nl