• Foto van de Loosdorpsdijk rond 1910.
• Foto van de Loosdorpsdijk rond 1910. Foto: archief abe drijver

Boek over Loosdorp eindelijk af

leerdam • In de boerderij op Loosdorp 36 vindt zaterdag 17 juni de presentatie van het boek 'Vier eeuwen Loosdorp en de Meent' plaats. Auteur is Abe Drijver

Voor het eerst verschijnt er een boek over de bewoners in het buitengebied van Leerdam. In het boek is aandacht voor de gebouwen in de polder Loosdorp en langs de Loosdorpsedijk. Ook aan bod komen: de ontginning van de Vijfheerenlanden en aanvullende onderwerpen, zoals de komst van de nutsvoorzieningen, emigranten en remigranten, de klederdracht in de Vijfheerenlanden, Loosdorp in oorlogstijd, perceelnamen in deze twee polders, de waterhuishouding met molens en gemaal en het einde van de polder de Meent.

Onderzoek

Schrijver Abe Drijver deed ruim veertien jaar onderzoek voor het boek, hij interviewde honderden mensen, doorzocht tientallen fotoboeken en spitte door talloze archieven. Het resultaat is een boekwerk van 604 pagina's, uitgegeven in A4-formaat en in fullcolour afgedrukt. In het boek staan heel veel foto's van voornamelijk de bewoners en hun huizen. De boekpresentatie vindt zaterdag 17 juni plaats op Loosdorp 36, een boerderij die al vier eeuwen binnen de families is. Na de presentatie is het boek verkrijgbaar en kunnen de reeds gereserveerde exemplaren worden meegenomen. Aansluitend is er op Loosdorp 36 een barbecue voor bewoners en oud-bewoners. Iedereen is welkom en toegang is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Dit kan bij Abe Drijver via abe.drijver@wxs.nl. De boekpresentatie begint om 14:30 uur.

q www.viereeuwenloosdorpendemeent.nl