• Rogier Gerritsen viert zijn doelpunt.
• Rogier Gerritsen viert zijn doelpunt. Foto: Jeroen de Bruin

LRC veilig na 2-0 overwinning op degradant Zuidland

leerdam • LRC blijft eersteklasser. Dankzij de 2-0 thuiswinst op Zuidland kwam LRC in veilige haven. Kenmerkend voor de geringe aanvalsproductiviteit was dat de verdedigers Rogier Gerritsen en Wesley Swets pal voor en kort na rust de goals maakten. Zuidland degradeert naar de tweede klasse.

Halfweg de competitie stond LRC er met elf punten slecht voor. Een tweede degradatie op rij dreigde, maar een sterke tweede seizoenshelft bracht uitkomst. Met 23 punten uit de tweede reeks van dertien wedstrijden presteerde LRC na de winterpauze prima. LRC-trainer Koen Janssen was opgelucht: "Eind goed al goed. Het was een zwaar seizoen. We scoren moeizaam. Dan is de beste remedie om goed te verdedigen. Na de terugkeer van Rogier Gerritsen uit Jordanië was zijn verplaatsing naar de defensie een gouden greep. Vandaag was hij met het eerste doelpunt ook weer belangrijk. We hebben na de winterstop naar onze kwaliteiten gespeeld en het zo met elkaar gered. Voor de top hadden we niet genoeg kwaliteit. Daarvoor is meer dynamiek en creativiteit in het spel nodig. Hopelijk lukt dat volgend seizoen met nieuwe aanwinsten wel." Zuidland moest winnen om degradatie te ontlopen, maar presteerde weinig. LRC had het initiatief, maar bleek opnieuw aanvallend onmachtig. De sterk spelende LRC-linksback Furkan Cetin moest zelfs een doorbraak van Fortes voorkomen. Voor LRC talmde Bart Barendregt en schoot Ricardo Papilaja een vrije trap in de muur. Bij een kopbal van Zuidland-verdediger Remi Philips moest LRC-keeper Elroy Vink ingrijpen. Uit een LRC-corner van Akram Chentouf kopte Swets over.

De offensieve drang van Leerdams centrale defensieduo bij dode spelmomenten loonde pal voor rust toch. Uit een vrije trap van Papilaja kopte Gerritsen de bal prachtig in de verste hoek: 1-0. Vier minuten na de hervatting verdubbelde LRC de voorsprong. Eerst verzuimde Barendregt te scoren, maar direct daarna was het raak. Uit een corner van Chentouf werkte Zuidland-keeper Kevin de Kok slecht weg en Wesley Swets profiteerde met een doeltreffende kopbal: 2-0. Daarna kreeg LRC legio kansen, maar de afwerking was hopeloos. Dat bood Zuidland hoop. Molendijk probeerde het vanaf de vleugel en Van der Steen kopte via de lat over. De ingevallen LRC-routinier André Zondag zag zijn boogbal net naast gaan. Met een panklare voorzet bood Zondag een riante kans aan Mounir el Ouazizi, die van dichtbij tegen de keeper schoot. Scheidsrechter Bos hield de kaarten lang op zak, maar na een incident tussen Papilaja en Bob Kuit moest hij toch ingrijpen en leek het duel zelfs even te staken. Kuit kreeg rood en Papilaja en Zuidland-keeper De Kok ontvingen geel. Toen besloot de arbiter toch maar om af te fluiten.