• Eén van de foto's van Hans van Vrouwerf, te zien in de expositie.
• Eén van de foto's van Hans van Vrouwerf, te zien in de expositie. Foto: hans van vrouwerf

De achteloze verloedering in beeld

leerdam/asperen • Met foto's van in de steek gelaten en onttakelde interieurs stelt Hans van Vrouwerf de achteloosheid van de mens aan de kaak. Zijn foto's zijn vanaf vrijdag 19 mei te zien bij Schildkamp Gallery.

Soms gaat hij zeven of acht keer terug naar één locatie. Om steeds even te voelen of de deur nog steeds dicht is. "En een enkele keer is dan bij de negende keer een raampje open en dan kan je naar binnen." Met het fotografen van ontheemde gebouwen in Europa beweegt Hans van Vrouwerf zich in "een grijs gebied" . Hij betreedt panden zonder toestemming van de eigenaren. Maar behalve het in beeld brengen van haar verloedering, doet hij niets. "Die interieurs hebben iets mystieks, charmants. En het licht is er vaak heel erg goed."

Maar met het maken van de foto's wil Van Vrouwerf ook een maatschappelijk probleem aan de kaak stellen. Het gemak van de mens om dingen achter te laten. "Niet alleen een propje papier op straat, maar hele gebouwen laten we verloederen. Ziekenhuizen, kerken. Niemand kijkt er meer naar om, niemand maalt erom. Ik was laatst bij een theater dat al sinds de Tweede Wereldoorlog leeg staat. Dat is toch bizar?" Op sommige foto's valt de verlatenheid in een eerste oogopslag niet op. Er staan meubels. Soms hangen er zelfs nog familiefoto's aan de muren. Maar na iets langer kijken, kruipt de verpaupering in beeld. Afbladderend behang. Stof. Spinnenwebben. Schimmel. Onttakelde plafonds.

Met zijn foto's van in vergetelheid geraakte interieurs heeft Van Vrouwerf in Europa een aardige naam opgebouwd. Er zijn meer fotografen die aan deze fotografievorm doen, ze zijn de urban explorers. Langzaam groeit ook zijn faam in eigen land. Dat komt volgens Van Vrouwerf ook omdat fotografie als kunstvorm in de lift zit. "Vijf jaar geleden vond niemand het kunst, wat ik deed. Stond ik op de Leerdamse Kunstvierdaagse, wilde niemand wat kopen. Tegenwoordig gaat de foto's bijna als zoete broodjes over de toonbank."

Maar hoe dol Van Vrouwerf ook is op zijn Urban exploration-werk, hij is op zoek naar een nieuwe invalshoek. "Ik wil meer met mensen gaan doen. Hoe of wat precies, dat weet ik nog niet. Maar ik wil mijn werk laten evolueren. De lat moet bij mij altijd hoger en hoger en hoger. Met Urban exploration heb ik nu een solide basis om door te bouwen."

Hans van Vrouwerf exposeert onder de noemer Urban relics van vrijdagavond 19 mei tot en met zaterdag 22 juli bij Schildkamp Gallery in Asperen. Van Vrouwerf toont zijn vrije werk, dat hij maakt naast zijn professionele werk voor zijn bedrijf PhotoSolutions. De tentoonstelling is dagelijks te zien. De officiële opening is vrijdag 19 mei, vanaf 20:00 uur. De foto's van de expositie zijn ook te koop.

q www.hansvanvrouwerf.nl