Hei-kikkers gered door de Ecologische Zone

leerdam • Maar liefst vijfduizend bijzondere Hei-kikkers zijn gered door de aanleg van de Ecologische Zone van Broekgraaf.

De kikkers zijn in 2012 in Broekgraaf gevangen en daarna in het nieuwe zes hectare grote natuurgebied langs de Koenderseweg weer uitgezet. Volgens wethouder Cees Taal is de Ecologische Zone 'écht heel mooi geworden': "Een meerwaarde voor de nieuwe woonwijk, voor heel Leerdam en het past heel goed in het polderlandschap."

In het gebied zijn greppels, poelen en natuurvriendelijke oevers aangebracht. Er liggen boomstronken, waar dieren kunnen overwinteren. Ook zijn er verbindingen gemaakt, zogenaamde 'Stepping Stones', waardoor onder andere kikkers en padden makkelijk van het ene naar het andere gebied kunnen trekken. Naast de bijzondere Hei-kikkers, die maar op een paar plekken in Nederland voorkomen, leven er diverse andere beschermde diersoorten zoals de kleine watersalamander en de bittervoorn. Ook zijn er beschermde plantensoorten zoals de Gele Dotterbloem. Op speciale panelen staat informatie over de plant- en diersoorten.

De wandelpaden sluiten aan op bestaande wandel- en fietsroutes zoals de Glasroute en het Laarzenpad langs de Lingedijk. Ook het bos aan de Koenderseweg maakt deel uit van de route. Het Zuid-Hollands Landschap blijft verantwoordelijk voor het onderhoud van haar deel van het gebied. De gemeente Leerdam gaat het andere deel onderhouden. "We zijn nog aan het kijken naar de mogelijkheden om dat op een goede manier te doen", zegt Taal. "

De wijk Broekgraaf wordt sinds 2015 in vijf fases aangelegd. In totaal komen er tot 2028 zo'n 925 woningen. De wijk zelf wordt ook groen. Het stroompje 'De Broekgraaf' loopt dwars door de wijk en dat geeft een mooie uitstraling. De wijk wordt ruim opgezet, de woningen komen niet boven op elkaar te staan.Ook is er veel ruimte voor hagen en bomen en grote achter- en voortuine.

De Ecologische Zone wordt vrijdag 22 mei officieel geopend.

Britta Alink