• Foto van een eerdere editie van Le Bric à Brac.
• Foto van een eerdere editie van Le Bric à Brac. Foto: Rein van der Zee

Le Bric à Brac beleeft zaterdag 27 mei haar vijfde editie

Het walhalla van kofferbakmarkten

vuren • De eerste Le Bric à Brac werd opgezet, terwijl Nederland was weggezonken in een heftige economische crisis. Fotograaf Rein van der Zee vond het hoog tijd voor iets positiefs. Iets om het bezwaarde gemoed mee op te klaren. Een rommelmarkt dus. Zijn Le Bric à Brac was meteen in groot succes. Hij verklaart nuchter: "Zoiets was er nog niet in Nederland, ik wist wel dat het iets zou worden." Van der Zee - groot fan van snuffelen tussen tweedehands spullen - vindt de meeste rommelmarkten in Nederland maar van een bedroevend niveau.

Hij wilde iets origineels neerzetten. Een markt met een fikse dosis sfeer. "Dus niet in een hal die stinkt naar goedkope hamburgers bijvoorbeeld. Ik houd heel erg rommelmarkten, maar zo'n evenement moest het in ieder geval niet worden." Hij haalde in plaats daarvan zijn inspiratie uit Frankrijk. Want: in het land van wijn en escargots weten ze pas sfeervolle vlooienmarkten te organiseren. Vindt Van der Zee. "Franse rommelmarkten zijn heel ongedwongen. Het is heel erg ons-kent-ons. En het gaat verkopers niet om het verkopen, de gunfactor speelt ook een belangrijke rol."

Die bijna romantische, dorpse sfeer moet Le Bric à Brac ook uitstralen. Op de markt is een mengeling van professionele en particuliere aanbieders te vinden. "Want ik wil ook de mensen hebben, die thuis hun zolder willen opruimen. Daar zitten vaak de leukste spullen tussen." En net zoals in Frankrijk is het aanbod niet beperkt tot alleen servies en wat meubels, nee ook oude tractoren en solexen zijn op Le Bric à Brac te vinden.

Iedere aanbieder krijgt een groot vlak om zijn of haar auto op te parkeren en een kraam op te stellen. Van der Zee stimuleert al zijn aanbieders om én "zo Frans als mogelijk" te zijn – dus het liefst met een auto uit dat land – én om de kraam zo leuk mogelijk op te tuigen. Niet zomaar iedere verkoper mag op Le Bric à Brac staan. "Ik wil van iedereen eerst precies weten wat voor producten er verkocht gaan worden."

Lustrum

Le Bric à Brac was vanaf het eerste jaar een groot succes. Het mag zich zelfs de grootste kofferbakmarkt van het land noemen. En de aanstaande vijfde editie is groter dan ooit. Pakweg vierhonderd kofferbakken 'doen mee' op zaterdag 27 mei. "We gaan dit jaar letterlijk van slagboom tot slagboom. Daar zit zo'n twaalfhonderd meter tussen. Dus als je de hele markt over gaat, dan heb je ruim twee kilometer gelopen." Ook de grote parkeerplaats waar normaal gesproken een paar honderd auto's kunnen staan, zijn nu foodtrucks - met vooral Frans eten - te vinden en kunnen mensen buiten zitten. "Er is meer te eten en er is ook meer zitgelegenheid dan vorig jaar. Het is echt het walhalla van alle kofferbakmarkten."

Als sfeerverhogende factor zijn er bovendien twintig straatmuzikanten uitgenodigd, waaronder bijvoorbeeld The Ukeladies. "En er loopt een Franse dichter rond met stokbrood onder de arm gedichten te declameren." Alles voor de juiste uitstraling. "Bezoekers moeten zich echt even in Frankrijk kunnen wanen. Het moet ze een vrij gevoel geven, alsof ze op vakantie zijn. Maar dan gewoon in het Lingebos."

Janneke Kok