Familie vliegeniers rijdt Herinneringsroute

regio • Bijna zestig nabestaanden van tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze regio neergestorte vliegeniers rijden donderdag 11 mei de gloednieuwe Herinneringsroute WOII.

De Herinneringsroute WOII is uitgezet door stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL) en voert langs zes locaties in gemeente Lingewaal. Op alle locaties is een informatiebord door EGVL geplaatst. Tijdens de tocht op donderdag 11 mei onthullen de aanwezige familieleden op iedere locatie steeds het bord van 'hun' vliegenier. De dag begint om 14:00 uur op Fort Vuren, waar burgemeester Loes van Ruijven het bord van de start van de Herinneringsroute WOII onthuld. De route komt ook langs de Achterste Molen, gelegen aan de A15 op de grens van de gemeenten Lingewaal en Neerijnen. Het bruggetje is nog gemeente Lingewaal maar de molen staat op Neerijnens grondgebied. Daarom is daar burgemeester Harry de Vries van gemeente Neerijnen present, hij zal samen met Van Ruijven omstreeks 15:30 uur de app van de Herinneringsroute WO2 in gebruik nemen.

Naast de zes informatieborden, zijn er in deze route ruim twintig locaties opgenomen, die iets te maken hebben met gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals de graven van de vliegeniers, verzetsstrijders, neergekomen V1 en V2 en de Stolpersteine voor de vermoorde Joodse inwoners uit Herwijnen. Daarbij zijn tevens foto's, originele documenten, filmbeelden en audiofragmenten te raadplegen. De route is na donderdag 11 mei gratis te downloaden via de app of de onderstaande website.

Pieter van Vollenhoven opent woensdagmiddag (vandaag, red.) overigens het WOII en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren. Dit is een besloten bijeenkomst, maar het museum is vanaf donderdag 11 mei voor iedereen geopend. Het museum toont onder andere vliegtuigonderdelen en persoonlijke spullen van de vliegeniers uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen en Nieuw-Zeeland.

q www.beleefroutes.nl