Melkveehouders winnen kort geding

regio • Het lijkt erop dat de overheid grondgebonden en biologische melkveehouders moet ontzien, waardoor een flink aantal koeien van de slacht zou worden gered. De rechter heeft donderdag 4 mei een besluit genomen over het kort geding dat deze groep boeren aanspanden.

Theunis Jacob Slob, agrariër uit Noordeloos, is blij met de uitspraak. Hij is voorzitter van De Natuurweide, een organisatie die het kort geding had aangespannen, samen met Netwerk Grondig. Ze deden dat namens grondgebonden en biologische melkveehouders. De rechter oordeelt dat boeren die investeringen hebben gedaan vóór 2 juli 2015, en die passen binnen het beleid van grondgebonden landbouw dat de overheid nastreeft, de opgelegde reductie van hun veestapel niet hadden kunnen voorzien. Slob: "Dit is heel goed nieuws. Biologische melkveehouders, die uitgebreid hebben om in te spelen op de vraag naar biologische melk, werden onevenredig zwaar gestraft met het huidige fosfaatbeleid. Zij dragen niet bij aan het fosfaatprobleem, maar moeten van de overheid wel bijdragen aan de oplossing van het overschot."

Slob vervolgt: "Natuurweide gaat er van uit dat deze grens en de opgelegde en geplande boetes met deze uitspraak komen te vervallen. De staatssecretaris moet dit beleid aanpassen en hierbij rekening houden met de expliciete uitspraak van de rechter dat biologische boeren extra nadeel hebben van de regeling."

Staatssecretaris Van Dam heeft in de laatste weken een extra uitzondering gemaakt voor vleesveehouders en zeldzame koeienrassen. Tot nu toe wilde hij nieuwe en groeiende grondgebonden en biologische melkveehouders niet uitzonderen omdat zij volgens hem ook hebben bijgedragen aan het fosfaatoverschot en dus mee moeten doen aan het fosfaatreductieplan. Met deze uitspraak lijkt deze visie geen stand te houden. En lijkt de rechter voor consequent – en daarmee grondgebonden- beleid te pleiten.