• Henk Hennekes, Tinja van Zanten, Nienke Grosse Hamberg en Erwin Kooijman organiseren Glassdance.
• Henk Hennekes, Tinja van Zanten, Nienke Grosse Hamberg en Erwin Kooijman organiseren Glassdance. Foto: Hans van Vrouwerf

Leerdamse dj's treden belangeloos op

Dance-event bij start glasmanifestatie

leerdam • Zes dj's en één mystery guest met Leerdamse roots zullen die vrijdag van zich laten horen. Het idee voor zo'n dance-event bestond al langer bij Erwin Kooijman.

"Er lopen heel wat muzikale talenten rond in Leerdam. Wat zou het leuk zijn om die eens samen op één podium te krijgen. Daar had ik het over met Henk Hennekes, die ook actief is in de muziekwereld." Kooijman polste eens wat mensen en die reageerden allemaal positief op het verzoek om te komen optreden. Gratis, want dat is altijd het uitgangspunt bij initiatieven waar de actieve Leerdammer bij betrokken is. "Ik ben op mijn werk de hele dag al commercieel bezig, daarnaast wil ik dan als vrijwilliger graag een bijdrage leveren aan zaken die voor iedereen toegankelijk zijn en verbindend werken. Daarom wordt het ook geen dance-event voor alleen jong publiek, er wordt dansbare muziek gedraaid die voor een brede doelgroep aantrekkelijk is."

De gemeente Leerdam reageerde zo mogelijk nog enthousiaster dan de discjockeys zelf. "We werden uitgenodigd voor een gesprek. Toen we hoorden wat er allemaal bij kwam kijken, zakte de moed ons wel even in de schoenen. Veiligheid, vergunningen, aansprakelijkheid...", verzucht Kooijman. "Gelukkig wilde Tinja van Zanten van 't Goeie Heertje ons helpen. Bij Stichting Horeca Leerdam is veel ervaring door het organiseren van het Zomerfestival."

Toen de gemeente beloofde alles te doen om het festival te faciliteren en ook financieel een flinke bijdrage toezegde, besloten de organisatoren - inmiddels uitgebreid met Nienke Grosse Hamberg - er definitief voor te gaan. Althans, definitief: "Er zijn nog wel sponsors nodig. We zijn gestart met een campagne. Bedrijven die 100 euro doneren kunnen tijdens Glassdance een boodschap uitdragen via het grote LCD-scherm dat we mogen gebruiken; het is het scherm waarop iedereen nu live de verbouwing van de Plus en de Aldi kan volgen", vertelt Kooijman enthousiast. Eind deze maand hoopt het comité genoeg sponsors verzameld te hebben.

De dj's die gaan optreden zijn Calvo (Henk Hennekes), Ronny Hammond (Ron Klijn), Bruze d'Angelo (Bruce Sihasale), Ron Stutz, DJ Dick (van Pelt) en Oakmadness (Jordy Bel en Ivo de Keijzer).

Behalve lekker dansen en muziek luisteren valt er ook op horecagebied flink te genieten op 23 juni. Natuurlijk zijn er allerhande drankjes te koop. Daarnaast zijn er gerechten uit allerlei culturen verkrijgbaar: een Hollandse snack, de Surinaams-Indiase keuken van restaurant Sinsi en het Indonesische eten van TokOmy.

Voor de gemeente past het initiatief mooi bij het doel om Leerdam deze zomer op de kaart te zetten als bruisende Glasstad. De internationale glasmanifestatie Cities of Glass zal kunstliefhebbers en toeristen trekken, zo is de verwachting. De Leerdammer zelf is weliswaar trots op het glas en de 'hutters', maar niet zozeer geneigd om deze trots ook uit te dragen. Met lokale activiteiten rond de manifestatie wil de gemeente ook bij de Leerdammer het vuurtje van trots en verbondenheid met het glas oppoken.

Janneke Boogaard