• Slot Loevestein krijgt een escape room.
• Slot Loevestein krijgt een escape room. Foto: PR Loevestein

Loevestein krijgt escape room

poederoijen • Slot Loevestein, ooit het decor voor de ontsnapping van Hugo de Groot, krijgt dit najaar een escape room.

Bezoekers moeten binnen de tijd alle raadsels, geheimen en puzzels oplossen om te ontsnappen uit de cel. Dit is een directe verwijzing naar het verhaal van Hugo de Groot, die in 1621 in een boekenkist wist te ontsnappen uit Loevestein.

Slot Loevestein grijpt het populaire spel ook aan om het belang van vrijheid van meningsuiting te benadrukken. Directeur Ien Stijns: "Het thema 'vrijheid van meningsuiting' is sinds een aantal jaar zeer actueel. Met de escape room willen we bezoekers van deze tijd, zowel jong als oud, de ervaring laten ondergaan van wat het betekent om daadwerkelijk opgesloten te zijn omdat je een eigen mening hebt. Een mening die kan afwijken van de mening van een ander, maar daarmee niet fout of goed is. Daarnaast willen wij ook mensen prikkelen om naar Loevestein te komen en de rijke geschiedenis zelf te ervaren."

In het kader van het programma Cultuur en Erfgoed 2017 van provincie Gelderland heeft Slot Loevestein een bijdrage gekregen om het project Escape Room Slot Loevestein te realiseren. Dit als eerste onderdeel van de nieuwe presentatie over Hugo de Groot, die in 2021 vierhonderd jaar geleden in een boekenkist ontsnapte uit het Slot.

De escape room zal de komende maanden ontwikkeld en gebouwd worden door Epic Escape Waalwijk. Ook dat is een mooie knipoog naar de geschiedenis, want Hugo de Groot vluchtte destijds via Waalwijk.

q www.slotloevestein.nl