Inburgeringslessen in Leerdam

leerdam • Sinds een kleine maand worden er in de gereformeerde kerk vrijgemaakt De Hoeksteen op de Koningin Emmalaan inburgeringslessen gegeven onder de vlag van Vluchtelingenwerk. Hiervoor zijn nog vrijwilligers nodig.

Vluchtelingen moeten hun inburgeringsdiploma halen binnen drie jaar (over het algemeen). Vluchtelingenwerk biedt hiervoor erkende inburgeringscursussen aan en begeleidt de inburgeraars bij het doorlopen van de hele (ingewikkelde) procedure. Vrijwilligers zijn daarbij hard nodig als helpende hand, als bijvoorbeeld klassenassistent bij een gekwalificeerde docent of als een individuele taalcoach naast de lessen op school.

Op dit moment zijn er twee groepen (analfabeten en inburgeraars met verschillende nationaliteiten) voor drie dagdelen per week hard bezig met de Nederlandse taal en cultuur, onder leiding van twee docenten en met assistentie van vrijwilligers die er al snel bij waren om te helpen bij het inburgeringstraject van alle cursisten.

Inburgeraars die het inburgeringsdiploma halen, kunnen naturalisatie aanvragen. In principe moet iedereen die Nederlander wil worden het inburgeringsexamen doen. Het inburgeringsexamen bestaat sinds 2015 uit de onderdelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden in de Nederlandse taal, kennis van de Nederlandse maatschappij .

Mensen die ook geïnteresseerd zijn om te helpen bij het geven van inburgeringslessen in Leerdam, kunnen zich aanmelden bij Matthias Verkerk (teamleider inburgering) via mverkerk@vluchtelingenwerk.nl of 06-30193522.

Meer informatie over Vluchtelingenwerk is te verkrijgen via de website.

q www.vluchtelingenwerk.nl