• De boerenzwaluw.
• De boerenzwaluw. Foto: PR IVN West-Betuwe

Vogelaars opgelet

regio • De vogelwerkgroep van IVN West-Betuwe organiseert zaterdag 13 mei verschillende vogelexcursies in de regio. De vogelkenners verwachten veel zangvogels en weide- en watervogels te kunnen zien in de uiterwaarden. Ook kunnen de deelnemers aanschouwen welke ingrepen er in het landschap plaatsvinden in het kader van 'Ruimte voor de rivier'.

De eerste excursie start in de Heesseltsche uiterwaarden om 09:30 uur vanaf de parkeerplaats bij theetuin River Lounge in Heesselt. De excursie duurt ongeveer anderhalf uur en is op tijd klaar om na een korte pauze deel te kunnen nemen aan de volgende excursie. De tweede excursie start om 12:30 uur in de Stiftse uiterwaard aan de Waal tussen Varik en Ophemert vanaf de parkeerplaats van Het Dijkhuis aan de Waalbandijk 33 in Ophemert. Rond 14:00 uur is deze tweede excursie afgerond. Beide excursies zijn gratis en worden begeleid door ervaren vogelkenners. Zij zorgen voor een telescoop om nog meer te kunnen zien, deelnemers moeten zelf stevige schoenen of laarzen, verrekijker en eventueel regenkleding meenemen. Tussendoor en na afloop is er tijd voor een hapje en drankje in de beide horecagelegenheden. Reserveren voor de excursies is noodzakelijk en kan op onderstaande website.

IVN West-Betuwe organiseert de excursies in het kader van de Nationale Vogelweek. De Nationale Vogelweek wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland, in samenwerking met heel veel lokale vogelwerkgroepen, vrijwilligers en collega-natuurbeschermers.

Film

Deze vogeldag wordt afgesloten met een vogelfilmavond. Stroomhuis Neerijnen vertoont een selectie bijzondere, recente en historische films over vogels die in het rivierengebied te zien zijn. In ieder geval wordt er aandacht geschonken aan de vogel van het jaar, de koekoek, en ook de gefilmde 'De terugkeer van de ijsvogel' uit 2015 van Cees van Kempen staat op het programma. De films, filmfragmenten en ook de gefilmde vogels worden besproken door vogelaar en filmkenner Marc Westermann. Entree is vijf euro, reserveren is niet nodig. De filmavond begint om 20:00 uur in Stroomhuis Neerijnen en duurt tot circa 22:00 uur.

q www.vogelweek.nl