• Stephan van Steenis krijgt hulp van zijn moeder Marja.
• Stephan van Steenis krijgt hulp van zijn moeder Marja. Foto: Janneke Boogaard

'Feeling met het boerenleven is hier niet noodzakelijk'

Nooit Gedacht biedt rust en aandacht

herwijnen • Aan het Benedeneind in Herwijnen staat huize Nooit Gedacht, waar de vader van Stephan is opgegroeid. De familie woonde de afgelopen jaren in Vuren, maar heeft nu zijn intrek genomen in de voormalige boerderij, nadat die compleet werd opgeknapt. Met het weitje met dieren erachter is het de ideale locatie voor de wens die Stephan al jaren heeft: een zorgboerderij, met tijd en rust voor de mensen.

"Mijn moeder en ik werken beiden in de zorg, ik heb ruim tien jaar ervaring en mijn moeder zo'n 25 jaar", vertelt Stephan. Beiden weten hoe hectisch het is in de zorg en verlangen naar meer aandacht en kleinschaligheid. Zorgboerderij Nooit Gedacht hoopt vijf of zes mensen tegelijk te ontvangen.

"Zowel gehandicapten als ouderen kunnen hier terecht voor dagbesteding. Denk bijvoorbeeld aan volwassenen met een verstandelijke beperking of het syndroom van Korsakov, kinderen met een speciale zorgvraag of ouderen die liever niet de hele week alleen op hun kamer zitten. Als ze het leuk vinden kunnen ze de dieren verzorgen of de sier- en moestuin bijhouden. Maar ook als ze niet zoveel feeling hebben met het boerderijleven is er van alles te doen: wandelen en fietsen, of binnen: koken, schilderen, houtbewerking, muziektherapie en knutselen met textiel en papier."

Doelen zijn het vergroten van het welbevinden, het onderhouden van sociale contacten, activering en in stand houden van het huidige functioneren en de mensen een doel geven in hun leven: ze draaien mee binnen de maatschappij.

Het voormalige achterhuis is met hulp van familie omgebouwd tot een gezellige, lichte en comfortabele ruimte. De Houtsnip in Vuren sponsorde de nieuwe vloer. Alles is klaar voor de komst van de eerste cliënt op 15 mei. Daarnaast zijn er nog enkele belangstellenden, maar er is nog volop ruimte voor nieuwe cliënten. "Het gaat om dagopvang doordeweeks. Op aanvraag willen we ook best eenmalige activiteiten 's avonds of in het weekend organiseren", zeggen Stephan en Marja enthousiast.

Nooit Gedacht is de eerste zorgboerderij in de gemeente Lingewaal. Waar veel zorginitiatieven ontstaan als nevenactiviteit op een agrarisch bedrijf, bewandelt de familie Van Steenis de omgekeerde weg. "Dat wij geen boerderij hoeven te runnen maakt ons flexibel. Ook onze ervaring in de zorg is een pluspunt."


Open dag

Om vrijblijvend een kijkje te nemen en kennis te maken is er op vrijdag 19 mei van 14.00-18.00 uur een open dag op de zorgboerderij aan de Wadensteinsesteeg 4 in Herwijnen. Meer informatie is ook telefonisch verkrijgbaar (06-34966744) of via de website:


q www.zorgboerderijnooitgedacht.nl

Janneke Boogaard