• Gezellige drukte bij Ontmoet & Proef in Vuren.
• Gezellige drukte bij Ontmoet & Proef in Vuren. Foto: Levien Vermeer

Uniek cultureel festival Proef & Ontmoet in Vuren

'Samen maken we de wereld mooier'

vuren • Meteen bij binnenkomst van cultureel centrum de Koels in Vuren komen de exotische geuren je tegemoet. Afgelopen zaterdagmiddag werd er de tweede editie van Proef & Ontmoet gehouden. "Je ziet dat je voor een cultureel evenement niet per se naar de grote stad hoeft, want in Vuren kan het gewoon. Samen maken we de wereld een beetje mooier", stelt Heidemarie van Drunen in haar welkomstwoord. De voorzitter van Vuren Actief vertelt dat niet zij, maar de Marokkaanse Hakima Bousslham de spil van het hele gebeuren is. "Kerntaak van Vuren Actief is de krachten te bundelen." Zo heeft Heidemarie een aantal dames, Oranjevereniging Vuren, jeugdsoos De Halte en sponsoren voor dit evenement aan Hakima gekoppeld.

Hakima licht haar motivatie om Proef & Ontmoet te organiseren, toe: "Ik woon al dertig jaar in Nederland en zeven jaar geleden kreeg ik nog een nakomertje. Ik wil dat zij in een veilige omgeving opgroeit. Daarom is het belangrijk dat wij, als inwoners met een diverse achtergrond, contact maken met elkaar."

Burgemeester Loes van Ruijven is zaterdag ook aanwezig, zij opent de middag. Ze benadrukt in haar speech het belang van Hakima's drijfveer ook in haar openingstoespraak. "Deze gedachte sluit mooi aan op Koningsdag, op de wens van de koning te verbinden. Het is niet vanzelfsprekend dat we elkaar begrijpen en elkaars verschillen respecteren. Door de ontmoeting krijg je de kans elkaar te leren kennen, dat is een belangrijke stap. Proef & Ontmoet is een mooie ontdekkingsreis door de verschillende culturen heen, van Marokko tot Irak."

Inburgeren

Er wonen zo'n drieëntwintig buitenlandse gezinnen uit acht verschillende landen in Vuren, weet Sieb Tuiten. Hij geeft vanaf 2002 taalles aan niet-Nederlandstaligen, door middel van het zogenaamde Nt2-programma. De staatsexamens Nederlands als tweede taal (Nt2) zijn bijzondere examens Nederlands. Deze examens zijn voor mensen die een andere moedertaal spreken en die op latere leeftijd Nederlands hebben geleerd. Met het behalen van de staatsexamens Nt2 kunnen zij laten zien dat ze de Nederlandse taal beheersen. Dit is nodig om in Nederland te kunnen werken of studeren. Tuiten legt uit: "Je helpt anderstaligen niet alleen bij het leren van Nederlands, maar ook bij het inburgeren, omdat je ze tegelijkertijd wegwijs maakt in de samenleving."

Hakima woont al dertig jaar in Vuren en is even lang bevriend met Thea Sakko. Thea vertelt: "Toen Hakima een bijbaantje zocht, kwam ze mij helpen in het huishouden. Ze betekent veel voor mij, we hebben een fijne, warme vriendschap, en onze kinderen zijn samen opgegroeid."

Klompendans

De hal en de grote zaal van De Koels zijn zaterdag omgetoverd in een gezellige bazaar waar behalve exotische hapjes, poffertjes en wafels, eveneens aardenwerk, schilderijen en zelfgemaakte snuisterijen aangeboden worden. Voor de kinderen is er een grabbelton, een trampoline, en een schminktafel. De kinderdansgroep van Ontspanning Door Inspanning (ODI) danst geestdriftig op verschillende muziekstijlen, te beginnen met de klompendans. Fee Cusell van negen jaar is een van hen. Zij herkent verschillende locaties op de schilderijen die Bilal verkoopt. "Wij hebben vorige zomer een reis door Europa gemaakt", vertelt ze enthousiast, "en zijn toen ook in Marokko geweest!"

Hakima leidt het burgemeestersechtpaar rond en laadt en passant hun plastic bordjes vol, terwijl ze hen geruststelt. "Wij nemen altijd te veel, dus het is niet erg als u iets achter laat op uw bord." Ze lacht: "Het loopt allemaal prima, ook zonder draaiboek." Ze wijst naar een vriendin en zegt: "Zij komt hier vanmiddag op bezoek, maar is meteen thee gaan zetten. Zo gaat dat bij ons."

Levien Vermeer