• Bronzen beeld van Barbara de Clercq.
• Bronzen beeld van Barbara de Clercq. Foto: barbaradeclercq.nl

Expositie 'Alles wat vliegt en meer'

neerijnen • In Stroomhuis Neerijnen is vanaf dinsdag 2 mei de expositie 'Alles wat vliegt en meer' te zien, met etsen, keramiek en bronzen beelden.

Te bewonderen is werk van beeldend kunstenaarspaar Han van Hagen en Lia van Rhijn, en van Barbara Le Clerq. Han van Hagen maakt sinds 1970 vooral etsen en is één van de initiatiefnemers van de Haagse Etsclub. Werk van hem is in het bezit van het Gemeentemuseum in Den Haag, het Rijksprentenkabinet in Amsterdam en het Drents Museum in Assen. In januari 2002 heeft het Rijksmuseum in Amsterdam 21 prenten van hem verworven. Bij Lia van Rhijn draait alles om verbeeldingskracht. In haar ruime atelier in Zuidwolde vervaardigt zij zowel gedraaid werk als handgevormde sculpturen en bronzen beelden. Samen met Han maakte zij een studiereis door Mexico en bezocht er een twintigtal pottenbakkersdorpen. Antieke culturen bleven sindsdien als bron van inspiratie een vast onderdeel van haar werk. Zij vervaardigt zowel gedraaid werk als handgevormde sculpturen. Haar werk is regelmatig te zien op exposities en kunstmarkten.

Barbara de Clercq legt zich als beeldhouwer vooral toe op de verbeelding van het dier. Als oudste dochter van een beeldhouwersgezin was ze van jongs af aan vertrouwd met materialen als klei, steen en gips. Vaak zat ze in Artis om naar de dieren te kijken en ze te tekenen. Haar onderwerpen zijn geïnspireerd door de dieren die zij in haar omgeving, of tijdens reizen ziet. Hoe verschillend de dieren ook zijn, haar werk heeft een aantal karakteristieken en een heel herkenbaar handschrift. Haar dieren zijn raak getroffen in vorm en houding, alsof ze verrast zijn in hun gang en bezigheden.