Van Vollenhoven opent museum

vuren • Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent woensdagmiddag 10 mei tijdens een besloten bijeenkomst het WOII en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren. Het museum vormt samen met een herinneringsroute een eerbetoon aan de bemanning van zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op grondgebied van gemeente Lingewaal.

Het museum toont onder andere vliegtuigonderdelen en persoonlijke spullen van de geallieerde vliegeniers uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen en Nieuw-Zeeland. Vier van de zeven bemanningsleden kwamen om, twee werden krijgsgevangenen gemaakt en één wordt nog steeds vermist. Het museum is gericht op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in het Rivierenland en schenkt ook aandacht aan onderwerpen als dwangarbeid, Jodenvervolging en burgerslachtoffers.

Fietsroute

Het WOII en Vliegeniersmuseum in Vuren is gerealiseerd door de stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal (EGVL), een particulier initiatief van vertegenwoordigers van vier historische- en geschiedkundige verenigingen uit Lingewaal.

De stichting heeft tot doel de geschiedenis door te geven aan volgende generaties en heeft daarvoor een digitaal lesprogramma voor basisscholen en een historische fietsroute ontwikkeld. Via een app op de smartphone voert deze route langs meer dan twintig locaties met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in de regio, waaronder de locaties van de neergestorte vliegtuigen.

Meer informatie over het werk en de missie van stichting EGVL is te vinden op de website.

q www.egvl.nl