Gemeente: kies voor kurk, niet voor sbr

Prima dat gemeente Geldermalsen wil investeren in het aanbrengen van kunstgras bij de lokale voetbalclubs. Ik kan alleen niet begrijpen waarom de gemeente op dit moment nog voor een milieu verdacht materiaal als autobandengranulaat (sbr) als infill kiest. In alle stukken wordt er over sbr gesproken, dit is niet terecht. Het gaat wel degelijk om oude gebruikte autobanden. Deze banden worden geproduceerd met als een van de bestanddelen styreen butadieen rubber (sbr).

Gemeente Den Haag is vanaf 2007 al afgestapt van sbr. Vanaf 2016 wordt er alleen nog maar kurk als infill toegepast. Deze week is in Connecticut in de Verenigde Staten (VS) nota bene een wet aangenomen dat het gebruik van ditzelfde rubbergranulaat verbiedt. In Belgisch Limburg heeft men eerder deze maand in de meeste gemeenten besloten het sbr van de kunstgrasvelden te verwijderen na een onderzoek van Het Belang van Limburg in samenwerking met de Universiteit Hasselt en professor J. Tytgat van KU Leuven.

Het lijkt mij dus zeer nuttig om de duistere kant van sbr met aanzienlijke 'verborgen' kosten (kan oplopen tot 136.000 euro!) bij sanering in de gemeenteraad te bespreken. Er zijn erg veel bedenkingen omtrent sbr, professor De Boer (Vrije Universiteit), professor Van den Berg (Universiteit Utrecht) maken korte metten met het besluit van het RIVM dat er niets aan de hand zou zijn met sbr.

Kurk - het veilige alternatief voor styreen butadieen rubber - hoeft overigens niet duurder te zijn dan sbr. Vooral omdat je er minder van nodig hebt, het kunt hergebruiken, het niet als chemisch afval hoeft af te voeren en de bodem en omgeving niet hoeft te saneren. Het vormt geen belasting voor het milieu. De initiële aanschafkosten zijn wellicht enigszins hoger dan die van sbr, echter als je alle kosten gedurende de hele levenscyclus bij elkaar optelt (dus ook die van bijvullen, afvoeren en saneren bodem), zal de investering in kurk onder de streep lager uitkomen dan dat van sbr.

Bij een kunstgrasmat met polen van vijf centimeter, is deze geschikt voor meerdere soorten infill. Dientengevolge kan er tot op het allerlaatste moment gewacht kan worden met de keuze voor het in te strooien materiaal. Op deze manier zou u, als gemeente Geldermalsen, de bouwwerkzaamheden volgens origineel plan kunnen aanvangen en hoeven de voetbalclubs en het scholencomplex in hun planning geen (substantiële) vertraging op te lopen.

Gert Rademaker