Tips over hoe om te gaan met hoosbuien

regio • Waterschap Rivierenland is deze week gestart met een campagne om inwoners van het gebied te wijzen op hoe om te gaan met hoosbuien.

Klimaatverandering zorgt voor meer hoosbuien. De voorspellingen geven aan dat het aantal hoosbuien de komende jaren zal toenemen, ook in heftigheid. "Het is geen tijdelijk fenomeen en het loont dan ook zeker de moeite om eens stil te staan bij de vraag: hoe hoosbuibestendig is mijn huis, straat of buurt eigenlijk?", stelt het waterschap in een persbericht. "Daarover gaat de publiekscampagne HoHoHoosbui, die het waterschap deze week is gestart."

In het reguliere werk neemt het waterschap de nodige maatregelen om het gebied meer klimaatbestendig te maken. Veelal gebeurt dat samen met gemeenten. Met de campagne wil het waterschap inwoners van het Rivierengebied bewust maken dat alle kleine beetjes hierbij helpen. Op de speciale campagnesite www.hohohoosbui.nl krijgen ze tips en ideeën over maatregelen die zij zelf kunnen nemen in huis en tuin. Deze website vormt de basis van de campagne. Via onder andere straatborden in acht gemeenten, Facebook en bestickering van bedrijfsauto's, worden inwoners op de campagnesite geattendeerd.

De publiekscampagne HoHoHoosbui is gebaseerd op de risicotoer die het waterschap in november en december vorig jaar organiseerde. Een week lang stond het waterschap met de waterschapscaravan op gemeentelijke weekmarkten om bij wijze van steekproef inwoners vragen te stellen over wateroverlast.

"Het onderzoek liet zien dat er een groot verschil in beleving bestaat tussen inwoners die wel eens te maken hebben gehad met wateroverlast als gevolg van een hoosbui en inwoners die dat ongemak niet hebben gehad. Inwoners die wateroverlast hebben ervaren willen vooral informatie waarmee ze zelf maatregelen kunnen nemen om herhaling te voorkomen. Inwoners die geen wateroverlast hebben gehad, zijn zich weinig bewust van de risico's en voelen nauwelijks verantwoordelijkheden voor het nemen van preventieve maatregelen in huis en tuin."