Eenrichtingsverkeer Appeldijk na valpartijen

heukelum • Fietsers kunnen voorlopig alleen van Heukelum naar Spijk fietsen over de Appeldijk. De gemeente zoekt een definitieve oplossing, nu blijkt dat het nieuwe asfalt in combinatie met een zachte berm gevaar oplevert.

De Appeldijk was tot dit voorjaar een halfverhard pad met gravel. Dat is onderhoudsintensief. Ook zaten er kuilen in het pad, dat intensief door fietsers wordt gebruikt en ook deel uitmaakt van het knooppuntensysteem. "Het is van oorsprong geen fietspad, maar om van de hoge onderhoudskosten af te komen en de fietsers tegemoet te komen, hebben we besloten om de Appeldijk te laten asfalteren", vertelt wethouder Griedo Bel.

Alleen is de rijbaan na het asfalteren nog maar een krappe meter breed, en waar eerder geen strakke overgang was tussen gravel en berm, is dat nu wel het geval. Het asfalt is zo'n zes centimeter dik. Er omheen is grond gestort, maar die is rul. Dat leidde met name in het weekend van 8 en 9 april - met perfect fietsweer - tot valpartijen. "Als je naast het asfalt terechtkomt, is het lastig je stuur recht te houden. Ik heb begrepen dat dat bij mensen is misgegaan. Ook zijn fietsers met de sturen in elkaar gekomen en daardoor gevallen." Hoeveel ongelukken er zijn gebeurd, weet Bel niet.

Naar aanleiding van de berichten heeft de gemeente meteen besloten het fietspad in één richting af te sluiten. Wie de andere kant op wil, moet via de Groeneweg en Achterweg.

De gemeente beraadt zich op een nieuwe oplossing. Het asfalt alsnog verbreden is een optie, maar anderzijds wil de gemeente voorkomen dat de Appeldijk een racebaan wordt waar ook wielrenners massaal op af komen. Een andere oplossing is dat de berm verstevigd wordt met goed aangewalst steengruis.

Wanneer de Appeldijk weer twee kanten op te fietsen is, kan Bel niet zeggen. "We willen eerst goed kijken naar de kosten van de varianten. Mogelijk ga ik daarmee eerst naar de gemeenteraad. En we willen zeker weten dat we een definitieve oplossing hebben die goed werkt."

Janneke Boogaard