• Het bestuur van Oranjevereniging Schoonrewoerd.
• Het bestuur van Oranjevereniging Schoonrewoerd. Foto: Dick Aanen

'De koning 50 en dat zullen we vieren'

schoonrewoerd • Schoonrewoerd bewijst elk jaar opnieuw dat een mooi Oranjefeest geen smakken met geld hoeft te kosten en dat je met heel eenvoudige middelen een mooi dorpsgevoel kunt creëren.

"Onze koning wordt 50 en dat zullen we vieren", zegt Andrea de Leeuw, bestuurslid van de oranjevereniging. De feestelijkheden beginnen dit jaar al op de avond voor Koningsdag, wanneer in de Dorpsstraat een hopelijk droge vrijmarkt zal worden gehouden (vanaf 19:00 uur). Andrea: "Vorig jaar moesten we de markt vanwege het slechte weer naar het dorpshuis verplaatsen. Dat was jammer, maar toch was het toen ook al gezellig druk. We hopen dat we het dit jaar met het weer iets beter treffen, waardoor de mensen massaal komen opdraven." Anca Spronk: "Alle Schoonrewoerders mogen hun kleedjes uitspreiden om hun oude spullen te verkopen. Wie het eerst komt, heeft het beste plekje. Qua deelnemers hopen we eigenlijk op een mooie mengelmoes van jong en oud" Café De Zwaan zal z'n terras openstellen en er voor de kinderen een springkussen besteld. "

Ouderwets gezellig

Koningsdag belooft zoals jaar opnieuw ouderwetse gezelligheid in Schoonrewoerd. Na het reveille is er 's morgens een kinderspel, waarbij gestreden wordt om de schat. Anca Spronk: "Na de aubade wordt de pannenkoekenlunch gehouden, waar zo'n beetje alle kinderen uit het dorp op afkomen." Andrea: "Het is echt een heel oude traditie. Toen ik dertig jaar geleden op de lagere school zat, werd het al gedaan. Toen gebeurde dat nog in een schuur en zaten we op kistjes. Kinderen vinden het nog steeds een geweldige ervaring." Anca: "Het is veel werk, maar als je dan die blije gezichtjes bij de kinderen ziet, dan weet je opeens waar je het voor doet."

De jongeren en jongvolwassenen kunnen zich 's middags sportief uitleven tijdens de Zeskamp. Anca: "In een dorp als Schoonrewoerd gaan mensen zich niet vantevoren opgeven voor zo'n evenement. Dat gebeurt gewoon spontaan op de dag zelf." Andrea: "We zijn flexibel. Het maakt niet uit of we nou zes of twaalf teams hebben."

Bestuurslid Lia de Jong: "'s Avonds maakt iedereen zich op voor de bingo. Want daar wil iedereen bij zijn. Mensen vinden bingo helemaal geweldig. Misschien ook wel omdat we dit jaar weer mooie prijzen hebben."

Zo'n dorpsfeest kan niet zonder een goede organisatie. "We zijn vooral heel blij met alle vrijwilligers die ons helpen", zegt Andrea de Leeuw.

Het programma kort samengevat:

Woensdag 26 april (Koningsnacht) van 19:00 tot 22:00 uur: Vrijmarkt op de Dorpsstraat; Donderdag 27 april (Koningsdag): 8:00 uur - Reveille, 10:00 uur - Kinderspel 'de strijd om de schat', 12:15 uur: Aubade, met aansluitend pannenkoekenlunch, 15:00 uur - Zeskamp op de groenstrook op de Amaliastraat, 19:30 uur - start verkoop bingoboekjes, 20:00 uur - Bingo.