• Veel mensen kwamen Van Ieperen gedag zeggen.
• Veel mensen kwamen Van Ieperen gedag zeggen. Foto: Janneke Boogaard

Na zestig jaar afscheid van studiekring

haaften • Wat hebben Jan Terlouw, Majoor Bosshardt en Anton Geesink met elkaar gemeen? Ze waren allemaal eens spreker bij Studiekring Haaften. Dankzij Jan van Ieperen.

Zestig jaar lang was Van Ieperen secretaris en penningmeester van Studiekring Haaften. Vrijdag nam hij afscheid. Niet eens zozeer vanwege zijn leeftijd (86). "Het is mooi geweest, zestig jaar vind ik een mooi getal", aldus de kwieke Haaftenaar. Gelukkig zijn er opvolgers: Wil van Oort en Beppie van Doorn nemen zijn taken over.

De studiekring werd net na de oorlog opgericht door de huisarts en de directeur van de steenfabriek, om het peil in Haaften wat op te krikken. "Dat klinkt nu misschien wat onaardig, maar de oorlog werkte flink na. Het dorp was nog behoorlijk overstuur van alle gebeurtenissen in die vijf jaar", legt Van Ieperen uit.

Tien jaar na het begin raakte hij als jonge ambtenaar erbij betrokken. "De burgemeester vroeg mij om de toenmalige secretaris op te volgen."

Gewoon vragen

Elk seizoen komen er zes of zeven sprekers naar Haaften. Dat betekent dat Van Ieperen er zo'n vierhonderd heeft verwelkomd. Inspiratie had hij altijd genoeg. "Ik zag iets interessants op televisie, hoorde iets op de radio, las iets in de krant of kreeg tips van anderen. En dan is het een kwestie van gewoon vragen."

Willem Aantjes, kardinaal Simonis, Anton Geesink, Majoor Bosshardt: ze zeiden allemaal 'ja' op die gewone vraag. Van Ieperen haalde ze van de trein en bracht ze na afloop weer terug. "Uit die hele periode denk ik dat Jan Terlouw het meeste indruk op me gemaakt heeft", vertelt hij desgevraagd. "Er zijn ook veel minder bekende mensen geweest hoor, die bijvoorbeeld vertelden over hun beroep. Ook heel interessant."

Nog altijd zijn zo'n honderd gezinnen en alleenstaanden in Haaften lid van de studiekring. Behalve de lezingen wordt er meestal ook één keer per seizoen een excursie gehouden, vaak naar aanleiding van het verhaal van één van de gasten.

Verrassingsreceptie

Het zestigjarig jubileum en afscheid van Van Ieperen valt samen met het zeventigjarig bestaan van Studiekring Haaften. "Dat is gevierd met de uitgave van een boek, waarvan nog maar een paar exemplaren over zijn", vertelt Van Ieperen enthousiast.

Ondertussen worden er stoelen bij gezet in de foyer van de Burcht van Haeften, waar het bestuur een verrassingsreceptie voor hem heeft georganiseerd. Velen komen hem nog een keer de hand schudden. Inwoners van Haaften, maar ook gasten uit alle uithoeken van het land die een link met het dorp of de jubilaris hebben.

Van Ieperen geniet. "Dit had ik niet verwacht. Ontzettend leuk."


Janneke Boogaard