• Het viertal van vv Beesd en Rhelico maakt zich, in harmonie, op voor de allerlaatste derby van komende zondag.
• Het viertal van vv Beesd en Rhelico maakt zich, in harmonie, op voor de allerlaatste derby van komende zondag. Foto: Rick den Besten

Historische derby ook van levensbelang in strijd tegen degradatie

Voor de allerlaatste keer Beesd-Rhelico

beesd/rumpt • De manier waarop Sjors Wakkermans en Goof Dokman (oud-voetballers van Beesd) en Jan Kroezen en Sjoerd Dragstra (beiden van Rhelico) aan één tafel in de kantine van vv Beesd zitten, verraadt al dat er van echte haat en nijd geen sprake is. Toch leidt de reden voor het verdwijnen van de derby wel tot een voorzichtige discussie.

Rhelico merkt dat de animo voor het zondagvoetbal afneemt en besloot met het eerste elftal op zaterdag te gaan voetballen. "Het zaterdagvoetbal heeft de toekomst", is de stellige overtuiging van Jan Kroezen, voormalig spits en al sinds de jaren zeventig bestuurslid bij Rhelico.

"Maar waarom willen ze niet op zondag voetballen?", vraag Sjors Wakkermans zich af. Wakkermans was in de jaren zestig en zeventig de veel bewonderde doelman van Beesd. "Ze hebben er tegenwoordig niet meer voor over wat wij ervoor over hadden. Je voetbalt in 26 van de 52 weekenden. Dat moet je toch kunnen opbrengen."

Ook Rhelico's Sjoerd Dragstra, de enige nog actieve voetballer van het gezelschap, geeft nadrukkelijk de voorkeur aan zondagvoetbal. "Ik ben een echte 'zondagman'. Ik moet er niet aan denken om op zaterdag te voetballen. Ik vond het als 17-jarig jochie al fantastisch om op zondag met het tweede mee te mogen."

Tijden veranderen

Op het moment dat de heren doorkrijgen dat het verhaal een hoog 'vroeger was alles beter-gehalte' krijgt, relativeren ze de situatie direct. "Tijden veranderen", zegt Goof Dokman. "De maatschappij verandert ook. Voetbal was vroeger echt een sociaal gebeuren. Nu is er zoveel meer keuze voor de jeugd."

Wakkermans en Kroezen kennen elkaar al jaren en kwamen beiden ook voor de rivaal uit. Wakkermans begon bij het toenmalige Lingeboys, voor hij in 1959 naar het nieuw opgerichte Beesd overstapte. "Voor mij een makkelijke keuze. Ik ging in mijn eigen dorp met mijn vriendjes voetballen", zegt Wakkermans. Kroezen speelde eerst bij Beesd, maar stapte juist over naar Rhelico, dat toen net ontstaan was uit een fusie tussen Rhenoy en Lingeboys. "Ik had onenigheid met het bestuur gehad en toen was het snel klaar", vertelt Kroezen. "Het was toen wel een gevoelige overstap, zeker ook omdat ik makkelijk doelpunten maakte."

Veel volk

Omdat beide ploegen destijds op een ander niveau actief waren, speelden ze amper tegen elkaar. Die tijd kwam pas halverwege de jaren zeventig toen Dokman tijdens de laatste jaren van Wakkermans zijn entree in de hoofdmacht maakte. "Rhelico was toen een stuk beter dan wij, dus we verloren bijna altijd", herinnert Dokman zich. "Maar het was wel altijd een echte derby met veel volk langs de lijn. Het leefde ontzettend." De laatste jaren is het juist Beesd dat het meest aan het langste eind trekt. Hoewel ook in de periode dat Dragstra actief was beide ploegen niet altijd op hetzelfde niveau speelden, stond de derby nog vaak genoeg op het programma.

Wedstrijd van het jaar

"Het is altijd de wedstrijd van het jaar. Zeker toen er nog zo'n duizend man langs de lijn stonden. Prachtig", vindt Dragstra. "Maar ik heb volgens mij maar twee keer gewonnen. Wel heb ik vijf keer tegen Beesd gescoord. Dat heb ik wel even moeten opzoeken, want eigenlijk herinner ik me helemaal niet dat het er zoveel waren. Ik weet vooral dat het altijd heel slecht was." Naast de eer staan er tijdens de editie van komende zondag voor Beesd ook 'gewoon' drie belangrijke punten op het spel. Ook Rhelico is zeker nog niet veilig, maar door de overstap naar het zaterdagvoetbal maakt degradatie geen verschil. De vier mannen kijken voorzichtig vooruit en blijken in hun voorspelling toch vooral het clubgevoel mee te laten wegen.

Kantine

"Voor de kantine-omzet zou een gelijkspel het beste zijn, maar ik hoop toch op een kleine overwinning voor Beesd", zegt Dokman. Wakkermans sluit zich daarbij aan. "Van een derby is weinig te zeggen en hoewel ik vrees dat het een gelijkspel gaat worden, hoop ik uiteraard op een kleine zege", zegt De Panter van Beesd, die met speciale aandacht voor zijn kleinzoon Kevin Spronk naar de derby gaat kijken.

Kroezen denkt dat de druk Beesd de das om zal doen: "Voor hen staat er echt wat op het spel. Ze zullen zenuwachtiger zijn dan wij en dus denk ik dat Rhelico gaat winnen."

Dragstra, de enige van de vier die zelf invloed zal hebben op het resultaat, is positief: "Het niveau zal niet denderend zijn en we krijgen altijd wel een doelpunt tegen, maar we gaan met 1-2 winnen."

Maarten van Hoogevest