Schoonrewoerd pakt snelheidsduivels aan

schoonrewoerd • In de Dorpsstraat in Schoonrewoerd wordt nog altijd te hard gereden. Dat bleek afgelopen week tijdens het jaarlijkse vragenuurtje. De komende tijd gaat een werkgroep met betrokkenen kijken hoe dit probleem kan worden opgelost.

Bewoners stelden vast dat het 30 kilometer regime lastig te handhaven valt. "Een prent is niet rechtsgeldig. Een bekeuring kan eigenlijk niet worden geïncasseerd. Maar we moeten er toch wat aan doen, straks gebeuren er ongelukken." Daar was raadslid Geuff Middelkoop het roerend mee eens. "We moeten een camera plaatsen. Dan rijden ze wel 30. Kan dat niet? We moeten het gewoon doen."

Burgemeester Tjerk Bruinsma legde uit dat het inderdaad niet goed mogelijk is voor de politie om de maximum snelheid te handhaven, omdat de Dorpsweg niet is ingericht als 30 kilometer zone. "Maar ik kan wel de hulp van de Officier van Justitie inroepen. Als die opdracht geeft, gaat de politie toch controleren." Bruinsma deed nog een andere suggestie. "De politie heeft een lasergun. Laat agenten samen met een aantal kinderen daarmee controleren. Kinderen vinden het fantastisch en op de inwoners maakt het echt wel indruk als ze door kinderen uit het eigen dorp op hun gedrag worden gewezen."

Wethouder Teus Meijdam beaamde dat deze aanpak succesvol is en – bijvoorbeeld in het centrum van Leerdam – vaker wordt toegepast. "Scholen, dorpsverenigingen en buurtbewoners doen mee met dergelijke acties, kinderen helpen met de lasergun of delen briefjes uit. Het werkt. We gaan het hier ook doen", beloofde Meijdam die er net als Bruinsma van uitging dat het vooral de eigen inwoners zijn die – bekend met de situatie - te hard rijden in een wijk of dorp. Daar waren niet alle aanwezigen het mee eens. "Het zijn ook buitenstaanders en sluipers. En kinderen kun je toch 's avonds laat niet in actie laten komen. Alleen een flitspaal werkt." Een ander stelde voor om bloembakken of andere obstakels aan te leggen. Waarop burgemeester Bruinsma voorstelde een werkgroepje van inwoners te vormen die – met de wethouder en de school – het probleem aan gaat pakken.