• Bert Roest temidden van zijn gluurpoppen.
• Bert Roest temidden van zijn gluurpoppen. Foto: André Bijl

Nieuwe hobby verdrijft de eenzaamheid

Bert Roest geniet van zijn gluurpoppen

leerdam • Leerdammer Bert Roest is razend enthousiast over zijn nieuwe hobby: het maken van gluurpoppen. Zijn kamer staat er vol mee. De bank is bezaaid met tientallen poppen van zo'n 86 centimeter hoog. In de woonkamer van zijn flat aan de Groenzoom is maar één stoel vrij. "Da's genoeg." Elke dag is de 59-jarige Roest – geboren in Utrecht, maar al 54 jaar woonachtig in Leerdam - bezig met zijn hobby. "Ik vermaak me er zo vijf tot tien uur per dag mee. Vanmorgen voor je kwam heb ik er zeker al twee uur aan gewerkt."

Roest was tot voor kort internationaal chauffeur. Twee jaar geleden werd hij afgekeurd. De afgelopen tijd kampte hij met gezondheidsproblemen. "Ik zat de hele dag alleen thuis. Ik had niks te doen. Hobby's had ik niet en ik kreeg problemen met het alleen zijn. Op een gegeven moment kwam er iemand langs van de gemeente, een netwerkcoach van Samen Doen. We hebben een poosje zitten praten. Ik vertelde dat ik dol was op kleine kinderen. Vroeger kerkte ik in Tiel. Daar kwamen de kinderen op me af, omdat ze dachten dat ik de kerstman was. Of Geppetto, de vader van Pinokkio. Ze wilden aan mijn baard trekken. Die netwerkcoach vroeg zich af of we daar niks mee konden doen."

Roest herinnerde zich dat hij een aantal jaren geleden gluurpoppen had gezien en die zo grappig vond. Op internet kwam hij de verzameling van Lenie de Wit uit Terneuzen tegen. "Ik vond die poppen zo leuk. Ik heb contact met haar gezocht en hoorde dat zij er wat kwijt wilde. Toen heb ik er 36 van haar overgenomen. Van eentje vond ik het haar niet zo mooi. Ik ben nogal creatief en ben dus aan de slag gegaan. Ik heb een pruik gekocht en precies op maat gemaakt. Ineens had ik mijn hobby gevonden. En de eenzaamheid is ook verdwenen. Als ik thuis kom, staat mijn kamer vol. Het zijn net kinderen. Laatst kwam er een buurvrouw langs die dacht dat mijn kleindochter op visite was. Zo natuurlijk zien ze er uit."

Inmiddels heeft Bert Roest zelf acht compleet nieuwe poppen gemaakt en is nu druk bezig met nummer negen. De poppen lijken op kinderen in de leeftijd van twee tot tweeënhalf jaar. Het is voor de Leerdammer een uitdaging om ze zo 'echt' mogelijk eruit te laten zien. Hij spaart kosten noch moeite om aan de juiste kleertjes of het goede haar te komen. "De meisjes krijgen lang haar, de jongens juist mooi kort. Ik koop haarstukjes, pruiken, staartjes of haar per meter. Sommige paardenstaarten laat ik uit China komen. Thuis werk ik alles bij. Kleren en schoentjes koop ik via websites, de sociale media of op Marktplaats. De klompjes haal ik op de fiets in Nieuwland. Kijk, daar staat boer Hans op zijn bretels te wachten en voor die pop daar is een brilletje onderweg. Het kopen van al die 'onderdelen' loopt aardig in de papieren. En ik heb ook al een lintzaag en kolomboor aangeschaft. Op een gegeven moment had ik iets te veel geld uitgegeven en moest ik even 'vasten'. Zodra ik er dan een paar verkoop, kan ik weer verder."

Een 'gewone' basispop kost 25 euro, luxere exemplaren 30 euro. "En een pop met extra details als bretels en klompen komt al gauw op 40 euro. Daar bij het raam staat Saskia. Daar is het allemaal mee begonnen. Er hoort een kinderwagen bij en een koffer en een beertje. Die hele set kost 80 euro."

Inmiddels timmert Roest aardig aan de weg met zijn nieuwe hobby. Hij heeft al een aantal poppen verkocht, website www.gluurderij.nl is in de lucht, in 'Jouw Etalage' in de Kerkstraat is een hoekje voor de poppen ingericht en de gluurdertjes zijn ook te zien in de etalage van Afternet. Mensen die een pop kopen, tekenen meteen een 'adoptiecontract'. "Want ze nemen toch een kind van je over, al geeft het geen recht op kinderbijslag", lacht Roest. De Leerdammer geniet met volle teugen van zijn nieuwe hobby. "Ik koop en verkoop, ben de hele dag aan het werk en leg allerlei contacten. Zo blijf ik bezig: dit is een prachtige hobby en een heerlijk tijdverdrijf. Zodra mijn bestellingen binnenkomen, ga ik weer aan de slag. Ik ben hier nog wel even zoet mee."

André Bijl