• Volle tribunes, zinderende spanning; Oscar Visser (gehurkt) en Quint Gerdes spreken hun mannen toe tijdens een time-out.
• Volle tribunes, zinderende spanning; Oscar Visser (gehurkt) en Quint Gerdes spreken hun mannen toe tijdens een time-out. Foto: Matthijs Daniels

Wat was het spannend: een gelukkig einde van een sprookje

De Linge/PCG kampioen

gorinchem • Maar oei, wat was het spannend. Een ultieme inhaalrace tegen directe concurrent De Kempvis bracht SG De Linge/PCG een 9-9-gelijkspel en dat was precies genoeg om het titelfeest in te luiden.

En dus ging het grote licht uit in het Gorkumse Caribabad na het laatste fluitsignaal, klonk het eeuwige kampioenslied van Queen uit de boxen en kreeg de ontlading vorm in een juichend waterballet. Een ontlading, want vier keer zeven minuten lang had de fusieclub uit Leerdam en Gorinchem gekraakt onder de druk. De rivalen uit Spijkenisse kwamen met 1-4 voor in de tweede periode. Bij 6-5 voor leek de thuisploeg alles weer onder controle te hebben, maar toen werd het 7-9, ruim over de helft van het laatste kwart. "De uitwedstrijd hadden we redelijk makkelijk gewonnen, maar we wisten dat dit een wedstrijd op zich was", keek Martin Middelkoop, de enige Leerdammer in het team, terug op het spelverloop. "We hebben ons zo veel mogelijk hetzelfde voorbereid als op andere wedstrijden, maar het was een spannende dag. Het moest nu gebeuren. Vorig jaar hebben we het kampioenschap gemist op basis van onderling resultaat", bracht Middelkoop nog eens in herinnering. De ploeg maakt dus een gewoonte van spannende ontknopingen. Ditmaal met een gelukkige afloop. Topscorer van de dag Menno Cloostermans maakte de 8-9 en Martin Middelkoop schoot, met nog 1 minuut en 21 seconden op de klok, de cruciale negende binnen. De minuut die volgde, duurde ellendig lang, maar De Kempvis kwam ondanks een Leerdams-Gorcumse tijdstraf niet meer tot scoren.

Leerdam en Gorinchem zijn sinds het begin van dit decennium gefuseerd als waterpolosteden. Nadat het feest in het water gevierd was en de spelers op het droge kwamen, stonden er dan ook twee sportwethouders klaar om de gelukwensen over te brengen: Bart Bruggeman van Leerdam en Hans Freije van Gorinchem. De kern van het kampioensteam is Gorkums. PCG was in 2011 de allereerste winnaar van de titel Sportploeg van het Jaar tijdens het Gorcum Sportgala. Dat was na de eerste jump naar de nationale derde klasse. De tweede klasse (er zijn er twee van in het land, met alleen nog een eerste klasse en eredivisie daarboven) was tot nu toe een stapje te ver. Twee jonge Gorkumers, Oscar Visser en Quint Gerdes, zijn sinds vorig seizoen trainer. Ze spelen samen bij eredivisionist ZPB uit Barendrecht en doen daar mee in de play-offs om de landstitel. De kampioenswedstrijd begon zaterdag pas na tienen, zodat het trainersduo tijdig present was in het Caribabad na de eigen competitieverplichtingen. En gelukkig maar, zo wees Gerdes op de volgepakte tribunes: "Dit is geweldig. Dit heb ik hier nog nooit meegemaakt." Hun vroegere ploegmaats naar de tweede klasse leiden, dat was waarom Visser en Gerdes hun drukke waterpolobestaan nog extra vulden vorig jaar. Toen mislukte het plan net, maar dat brak de ploeg niet. Gerdes: "We hebben aan het begin van het seizoen gesproken over de plannen. Iedereen wilde naar de tweede klasse. Vanavond krijgen we de beloning voor hard werken. Om mee te draaien in de tweede klasse moeten we extra stapjes gaan zetten, maar er zit nog altijd groei in de ploeg. We kunnen het niveau zeker aan."