• Tien foodtrucks zorgen voor een bijzondere sfeer in het centrum.
• Tien foodtrucks zorgen voor een bijzondere sfeer in het centrum. Foto: Aangeleverd

Foodtrucks attractie op koopzondag

leerdam • Foodtrucks, de stilettorace en straatartiesten zijn de trekkers die van de eerste koopzondag van dit jaar een succes moeten maken. "Nu moet alleen het weer nog meewerken."

Op 23 april is er opnieuw een koopzondag in het Leerdamse centrum. "September vorig jaar beleefden we tijdens de Glasdagen de eerste collectieve koopzondag in de geschiedenis van Leerdam. Dat werd een groot succes. Ondernemers en het winkelend publiek hebben toen een duidelijk signaal afgegeven. Binnenkort volgt een nieuwe koopzondag. Op 23 april opent van 12:00-17:00 uur een groot aantal winkels in de binnenstad haar deuren", vertelt René Middag van 'Koffie in de Bakkerij' in de Kerkstraat. Om van de zondagopenstelling een succes te maken, proberen de ondernemers steeds een evenement te koppelen aan een weekend met een koopzondag. Op 22 april zorgt de populaire 'Red Carpet Saturday' voor reuring in het centrum, een dag later staat het Food Event op het programma.

Op zondagmiddag 23 april komen tijdens de opening van de winkels tien grote trucks in het centrum te staan. "Die trucks zijn hier nog nooit eerder geweest. Leuk om de mensen te verrassen met nieuwe dingen. De trucks zijn tot zeven meter lang en 3,40 meter hoog en hebben een bijzondere manier om eten te presenteren. Ze zorgen voor een gezellige sfeer in de binnenstad." De truck worden verspreid over de Kerkstraat, de Fonteinstraat en de Vlietskant waarbij rekening wordt gehouden met de winkels. "We mikken op een mooie opstelling en een mooi mix, zodat de ondernemers geen last hebben van elkaar."

Gevarieerd aanbod

De trucks zorgen voor een gevarieerd aanbod van producten. Zo is er een truck met boerenkippetjes, maar ook een met smoothies. Die laatste heeft als speciale attractie het 'fietstamientje' waar kinderen door te trappen een blender in beweging brengen om zo hun eigen smoothie te maken. "Verder is er een yoghurtbar met allerlei soorten yoghurt, een truck met poffertjes, eentje waar Mexicaanse kapsalons worden bereid en een truck met boerenfrites." René Middag zelf staat met een bakkersfiets voor zijn winkel. "De variatie is groot." De Stilettorun op de Markt én live-muziek op diverse locaties maken het programma compleet. "Op vier centrale plaatsen in het centrum staan orkesten die voor straatmuziek zorgen. Al met al hebben we een aantrekkelijk programma, waardoor het een belevenis is om die middag naar de stad te komen. Het belooft een gezellige, sfeervolle dag te worden. Het succes van de koopzondag staat of valt natuurlijk met het weer, maar we doen er alles aan om er een succes van te maken. Het centrum moet bruisen. Dat zorgt voor een impuls van de detailhandel en daar heeft heel de stad baat bij."